Connect with us

България

Служебният кабинет „Главчев” положи клетва, със смяна на външния министър

Публикувана

на

Служебният премиер Димитър Главчев  положи клетва на извънредно заседание в парламента. Съгласно промените в Конституцията, приети в края на миналата година, членовете на служебния кабинет вече полагат клетва в Народното събрание, а не пред президента. Главчев имаше време да направи промени в кабинета до края на понеделник. Промяната е налице: За външен министър е назначен посланикът в Черна гора 57-годишният Стефан Димитров, който ще смени първоначално обявения Ивайло Ценов. Димитров е посланик от 21 януари 2023 г. Завършил е 35 езикова гимназия в София, а след това продължава своето обучение в Потсдамския университет. Бил е референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт.

От 2020 до 2022 г. е директор на дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ в МВнР.

Въпреки недоволството на ПП -ДБ и призивът на десните към президента Румен Радев да не издава указ за назначаване на служебно правителство, в кабинета остава вътрешният министър Калин Стоянов. По повод това президентът Румен Радев заяви преди полагането на клетвата, че призивите да не издава указ идвали от онези партии, които изменили Конституцията. И допълни, че Калин нито щял да го назначи за вътрешен министър, нито щял да го остави на поста. Външният министър е сменен по настояване на Димитър Главчев. Радев изтъкна,  че с днешния му указ се слага край на един провален експеримент—сглобката. В петък Главчев представи проектокабинета си при президента Румен Радев по време на среща с всички парламентарни групи. От ПП-ДБ напуснаха срещата преждевеременно и изразиха недоволство от избора на Калин Стоянов да остане начело на МВР. Съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков окачестви избора му като ярко политическо решение, предложено от ГЕРБ, както и като “обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет“.

Според десницата, неправилен е и изборът на Мария Павлова за министър на правосъдието, тъй като тя е заместничка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. ПП-ДБ не останаха доволни и от Валентин Мундров, който ще бъде служебен министър на електронното упралвление. Това, според десницата, щяло да доведе до избори без машинно гласуване. Накрая заявиха, че  Георги Гвоздейков, който е член на ПП и е избран да остане на поста министър на транспорта, е бил предупреден, че ако влезе в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни