Connect with us

COVID-19

След Коалиционния съвет: Какво е договорено за туристическия сектор?

Публикувана

на

Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причина да няма бързо е решение все още е фактът, че не е ясно кога ще започне летния сезон – юли, август или дали изобщо ще го има. Това обясниха вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и народният представител Валери Симеонов по време на брифинг пред медиите във връзка с проведения днес Коалиционен съвет, който е продължил над 2 часа и половина.

Красимир Каракачанов обясни още, че от ВМРО са внесли различни предложения, свързани с туризма.

„От първия ден на пандемията говорим, че тя ще свърши и ще трябва да се справим с ефектите от нея.  Икономическата криза ще има отражение не само върху доходите, но и върху демографията. Хората ще хванат първия самолет, когато това стане възможно и ще търсят препираните извън страната. И след година отново ще има огромен проблем с намирането на работна ръка за някои сектори“, каза още военният министър.

Ще разработим няколко алтернативни хипотези, уточни Дончев и добави, че на Коалиционния съвет са били детайлизирани други теми, включително отварянето на ресторанти, кафета.

От своя страна Валери Симеонов обясни, че ще се прилага използването на талони или купони, по-известни като ваучери, за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени, поясни той. Дончев обаче уточни, че засега няма пълен консенсус относно ваучерите за туризъм, тъй като например хората с високи доходи нямат нужда от такива.

Симеонов сподели, че е постигнато съгласие те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. „Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш:, увери Симеонов и загатна, че вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици.

Държавата ще направи „жест“ към така наречения микротурузъм. По-конкретно става дума за къщите за гости, малките семейни хотели. Какъв точно не стана ясно.

Плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни, каза още Симеонов.

На съвета е било решено и разстоянието между масите в откритите заведения да се промени от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно, каза депутатът.
Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Относно внесения законопроект от „Обединени патриоти“ за намалението на ставки по ДДС за ресторантьорския сектор, Дончев обяви, че в програмата за управление на ГЕРБ не фигурира промяна в данъчнара система и този въпрос не седи на дневен ред.

От своя Красимир Каракачанов добави, че и криза, породена от разпространението на коронавирус също не фигурира в тази програма и редно въпросът да бъде допълнително обсъден.

След Коалиционния съвет управляващите са се разбрали и за  ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“, строежа на тунела под Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

“Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Ще бъде засилена и работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. лв.“, обяви още Валери Симеонов.

Относно програмата за саниране, той обясни, че е постигнато съгласие, че то трябва да продължи с поне 30% участие на етажната собственост.

Томислав Дончев не изключи възможността управленската програма да бъде актуализирана спрямо новата ситуация.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement