Connect with us

България

Слави не декларирал имуществото си, за да не прави сеир: който трябва да знае – знае…

Публикувана

на

Председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов реши да реагира на масовите упреци за това, че отказва да декларира публично имуществото си в нарушение на закона за противодействие на корупцията.

В поредна публикация във Facebook, Трифонов заявява, че „който трябва да знае – знае“ какви пари има и дали е допуснал нарушение, а „за останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство“.

Председателите на партии, които получават държавна субсидия – а сред тях е и ИТН – са длъжни от години да осветяват личното си имущество, независимо дали са народни представители.

Обясненията на Трифонов, че е спечелил парите си „по телевизията“, не представляват легитимно изключение от задължението, което важи за всички останали лица на публични длъжности.

КПКОНПИ обаче допусна и през 2021, и през 2022 г. имотното му състояние да остане скрито. Комисията дори не съобщи дали е наложила глоби върху него.

В позицията си във FB Трифонов прави опит да отмести казуса с липсващите му имуществени декларации към политически опоненти.

Той заявява, че ИТН са изпълнили обещанието си да не вземат повече от 1 лев на глас от държавната субсидия (нормата по закон е 8 лв.), като твърди, че партията е върнала 3 755 528 лв. на бюджета.

Вероятно в тази сума попадат и парите, които ИТН е можела да получи през 2021 г. като първа политическа сила. На изборите за 47 Народно събрание партията взе само 249 743 гласа, които предполагат по-малко от 2 млн. лв. субсидия на година в максималния ѝ размер.

Така или иначе – парламентът се разпадна за осем месеца и партиите не са получили пълния обем на тази сума.

Трифонов обвинява останалите партии, че не са постъпили като ИТН, и обвинява медиите, че не отразявали този факт. Темата за партийните субсидии става скандал всяка година при приемането на държавния бюджет, в който се определя ставката – за последно това се случи в началото на 2022 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни