Connect with us

Спорт

Шок: Агенцията по вписванията отряза амбициите на Боби Михайлов

Публикувана

на

Голям удар по изненадващите амбиции на Борислав Михайлов отново да командва българския футбол.

Оказва се, че няма да бъде отново президент на БФС. Той получи отказ за бъде вписан обратно на поста, като решението на Търговския регистър е отпреди няколко минути.

На 29 април, когато бе последното заседание на Изпълкома на футболния съюз, е било подадено официално искане Михайлов отново да бъде вписан в регистрите като шеф на футбола ни. Именно на тази дата той обяви, че си е оттеглил оставката и се връща отново на поста, а Изпълкомът по тази причина отмени насрочения за 25 юни извънреден конгрес.

В решението на Агенцията по вписванията се казва:

Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена, означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложеният протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50, ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.

Поради това и на основание чл. 24 във вр. С чл. 21, т.5 от ЗТРРЮЛНЦ постанових отказ по заявление рег.№202104291445050 от 29.04.2021.“

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването му пред Софийски градски съд.

По-рано днес пък стана ясно, че обявеното завръщане на Борислав Михайлов на президентския пост в БФС е предизвикало недоумение във ФИФА. От световната футболна асоциация са изпратили на 4 май писмо до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, за да запитат на какво правно основание се е осъществил този ход.

От тона на писмото става ясно, че във ФИФА са останали доста учудени от случващото се в БФС и настояват на добре обоснован отговор, тъй като в предишно писмо до тях е било заявено, че и.д. президент до провеждането на конгрес ще е Михаил Касабов, а при невъзможност той да изпълнява функциите си – някой от останалите вицепрезиденти на футболния ни съюз.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни