Connect with us

Спорт

Боби Михайлов подаде оставка обиден: За да са спокойни всички…

Публикувана

на

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС и това бе неговият отговор на настояването не само на футболните фенове, но и на цялата общественост в България. Той обаче реши да се направи на дълбоко обиден на всички и подчерта, че си е свършил изрядно работата, но е станал жертва.

„За да са спокойни всички – подавам оставка. След завръщането ми (б.ред. – Михайлов оттегли първата си оставка през април 2021 г.), аз и цялото ръководство на Изпълкома и БФС бяхме подложени на нечуван натиск, критики, лъжи и агресия. Въпреки това изпълнихме голяма част от поставените задачи в нашия 4-годишен план. Щяхме да направим и още повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник на всички проблеми в българското общество. Нито един клуб не ми е искал оставката, а мен ме избират клубовете. Президентът се избира от футболните делегати, футболът е за феновете, но футболните делегати избират президента, защото те са хората, които работят ежедневно за футбола“, заяви Михайлов. Тук той хвърли опашата лъжа, тъй като над 60 клуба му поискаха оставката и дори свикаха алтернативен конгрес, заради което членството им в БФС бе прекратено. Но дори и сега има немалко отбори, които настояват за оттеглянето му, начело с „ЦСКА-София“. А и собственикът на „Левски“ Наско Сираков призова преди дни Михайлов да си подаде оставката и да се оттегли с достойнство.

Шефът на футболния съюз не пропусна и да се заяде с журналистите: „Имате оставката ми, която е и благодарение на вас. Пожелавам на журналистите да не се месят в работите на следващия президент.“

Борислав Михайлов реши да изтъкне и стореното по време на неговото управление: „Въпреки краткото време, изпълнихме стратегии за устойчивото развитие на българския футбол. БФС стана една от първите напълно дигитализирани федерации в Европа и света, за което бяхме похвалени от УЕФА. Изградихме система за развитие на таланти и модерна методика, която предстои да бъде представена през декември. Подобрихме първенствата под шапката на БФС, вършехме всичко в полза на клубовете. Успяхме да подпишем анекс за телевизионните права, с което приходите на клуба ще нарастнат с над 30 процента в рамките на действащ договор. Продължихме инвестициите в инфраструктурни проекти. Изградихме 19 терена, до края на годината ще бъдат открити още три. Както обещах, организационната структура на БФС бе подобрена и запълнена с млади кадри“.

Един от големите провали на Михайлов и цялото ръководство на футболния съюз – националният отбор, бе заметен под килима така: „Да, националният отбор не се представи на ниво. Когато става въпрос за топка, няма как да се дадат гаранции за успех. Всичко останало, което е зависело от мен и БФС е изпълнено. Аз се чувствам истински горд от това, което постигнахме.“

След като изчете предварително написаното си изказване, Борислав Михайлов се врътна и отказа да отговаря на въпроси. Той подмина и питането дали ще се кандидатира за нов мандат.

На 6 декември ще има ново заседание на Изпълкома, на което да бъде насрочен изборен конгрес. На него ще бъде гласувана и оставката на Михайлов. Дотогава и.д. президент ще е един от вицепрезидентите – Михаил Касабов. По устав функциите трябва да поеме първият вицепрезидент Емил Костадинов, но той е отказал пред Изпълкома.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви, че в момента 540 клуба имат право на глас на конгреса и от тях ще зависи кой ще бъде следващият президент на съюза. Попов обясни, че са нужни минимум два месеца след Изпълкома на 6 декември, за да бъде свикан конгреса, като през това време се изчаква вписване на поканата в Търговския регистър. Най-вероятната дата, която е обсъждана на днешното заседание, е 15 март 2024 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни