Connect with us

България

Шествия почетоха спасяването на българските евреи преди 76 години

Публикувана

на

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

Шествия на толерантността и възпоменателна церемония се проведоха в столицата и в други градове на страната. В София се проведе и церемония близо до парламента.

Председателят на парламента отбеляза в словото си на церемонията пред Паметника на спасението, че преди 76 години се е случило нещо знаменателно, което е направил българският народ, нещо, което доказва неговата ценностна система.

„Днес почитаме паметта на жертвите на Холокоста, но и сме щастливи, че запазихме живота на над 48 хиляди души и това трябва да се знае, с това трябва да бъдем горди“, допълни тя.

„Радвам се, че днес има толкова много млади хора, което показва, че толерантността и хуманността са качества, които продължаваме да възпитаваме в нашите деца. Много народи са водили тежки битки с цената на много човешки жертви, но българският е спечелил своята битка, като е спасил тези хора и това трябва да ни прави горди“, подчерта още Цвета Караянчева.

Тя призова да отдадем своето уважение и почит на всички общественици, политици, парламентаристи, на обикновените български граждани, които са застанали като един, за да запазят своите съседи и приятели.

Председателят на парламента отбеляза, че днес е ден, в който трябва да сведем глави, да изкажем своята почит към жертвите, но и ясно да заявим, че осъждаме антисемитизма, расизма, противопоставянето на етническа и верска основа.

„Ако ние възпитаваме нашите деца на тези ценни качества – да бъдат добри, толерантни и да помнят, светът няма да погине“, подчерта Цвета Караянчева.

Следобед президентът Румен Радев ще удостои гостуващия у нас председател на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с най-високото ни държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

„Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме Деня на жертвите на Холокоста. Нека на този ден си спомним забележителния акт на героизъм на Димитър Пешев, Екзарх Стефан, пловдивския митрополит Кирил и всички български интелектуалци, политици и общественици, обявили се против отнемането на граждански права на еврейското население на България“. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод днешния ден.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни