Connect with us

България

Паметна дата: 78 години от спасяването на българските евреи

Публикувана

на

България отбелязва 78-та годишнина от осуетяването на опитите за депортиране на десетки хиляни евреи с българско гражданство към нацистките концентрационни лагери. 10 март се почита като ден на спасяването на българските евреи.

Множество интелектуалци, политици и общественици се обявяват против отнемането на граждански права на еврейското население в началото на 40-те години чрез Закона за защита на нацията. В началото на март 1943 г. започват депортациите на жителите от еврейски произход в окупираните територии от Македония и Тракия. Малко по-късно се случват и първите арести в самата България, което кара четирима кюстендилски общественици да поискат незабавна среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев.

Благодарение на техния натиск на 8, 9 и 10 март 1943 г. са отменени вече издадените заповеди за арестите на евреите. Остра е реакцията и на пловдивския митрополит Кирил, който изпраща телеграма до цар Борис, в която моли за милост към евреите и заплашва, че ако те бъдат качени на влака, той ще легне на релсите. На 17 март Димитър Пешев обединява още 42 депутати под протестно писмо, в което се казва, че намеренията за изпращане на българските евреи в концлагери е „една пакостна и с тежки политически последици за страната мярка. Тя би лепнала на челото на България незаслужено едно петно, което не само ще й тежи морално, но и политически ще обезсилва всички нейни аргументи от такъв характер, към които тя сигурно ще има нужда да прибягва в бъдещите свои международни отношения“.

Годишнината ще бъде отбелязана с церемония пред Паметника на спасението в София.

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ, и записа със златни букви името на България в човешката история“, каза доцент Александър Оскар, председател на организация на евреите в България „Шалом“.

Церемония ще се състои и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир. Там те ще поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

10 март се чества като датата, на която си спомняме спасяването на близо 50 000 български евреи. Това е и датата, на която в България почитаме жертвите на Холокоста. Спасяването на евреите е едно от малкото исторически събития, които са дело на целия народ – от властта, през видни обществени фигури, Църквата и обикновените хора.

Спасяването се състои в това, че на 10 март 1943 година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия.

Това са евреи, които обитават българска територия.

Около 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония обаче все пак са изпратени към „Треблинка“. Според преброяването през 1934 г. евреите в България са 45 558 души, т.е. 0,7% от цялото население на страната. Сред тях няма големи банкери, индустриалците са само 84, а 1422 имат магазини.

В края на 1940 година парламентът гласува, още преди България да се е присъединила към Тристранния пакт, Закона за защита на нацията. Министър-председател е Богдан Филов. Според закона, който е съгласуван като последствия с нацистката политика спрямо евреите, се налагат редица тежки ограничения за евреите.

Те губят правото да се придвижват свободно, да работят, да се сключват брак с българи, налага им се полицейски час. Една от неизменните клаузи е депортацията към „трудовите“ лагери.

Първи реагират редица общественици, сред които Тодор Влайков, Елин Пелин, Григор Чешмеджиев, Стоян Чилингиров, Елисавета Багряна, Людмил Стоянов, Константин Константинов. След това в парламента започват дискусии. До 1943 г. на страната на евреите се обявява голяма част от обикновеното население, политици, интелектуалци.

Междувременно е създадено през август 1942 година Комисарство по еврейските въпроси към Министерския съвет, оглавено от Александър Белев. През 1943 г. 43–ма депутати, начело с подпредседателя на събранието Димитър Пешев, отправят публично своето протестно писмо до министър-председателя.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement