Connect with us

България

СГС отхвърли иска на прокуратурата за забрана на БНС „Еделвайс“ и Луковмарш

Публикувана

на

Софийски градски съд с решение от 16 февруари 2021 г.отхвърли иска на прокуратурата за заличаване регисграцията на сдружението Български национален съюз „Еделвайс“ (БНСЕ), който всяка година организира шествието в памет на ген. Христо Луков.

 

Ако съдът беше уважил иска на прокуратурата, това щеше да е първата съдебна забрана на неправителствена, гражданска организация след 10 ноември 1989 г.

 

Съдът не прие доводите на прокуратурата, че сдружението насажда етническа и религиозна омраза, тъй като ги намира за недоказани. Конституцията не позволява да бъдат заличавани организации, които не извършват незаконна дейност и при чиито публични прояви не е установено нарушение на обществения ред, посочва съдът.

 

По време на делото съдия Венета Цветкова възложи и експертна историческа справка за личността на ген. Христо Луков, и също за летеца Димитър Списаревски и за един от лидерите на ВМРО Тодор Александров, които също се честват от БНСЕ, но в историческата справка беше представен само ген. Луков. Експертната справка беше изготвена и представена пред съда от директора на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев.

 

„Както личността на Л. (ген. Луков – бел. ред.), така и същността на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони – бел. ред.) не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано. От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата с осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза“ – се казва в решението на съда.

 

През януари 2020 г. прокуратурата възложи на ДАНС да извърши проверка на БНСЕ и по-късно поиска от СГС да заличи регистрацията с мотиви, че сдружението насажда расова, етническа и религиозна вражда и освен това е създало военизирана структура, тъй като органирирало военизирани игри. На първото съдебно заседание бяха разпитани свидетели, които отрекоха игрите им да имат военен характер.

 

Любопитна подробност от експертната справка е, че и легионерският съюз, който е бил изключително съставен от гимназисти и студенти, и РМС /Работническият младежки съюз/ са били преследвани от официалните български власти /призовавани и предупреждавани да преустановят дейността си/ през периода на неутралитета на Царство България, обявен в началото на Втората световна война през септември 1939 и запазен до 1 март 1941 г.

 

Решението на съда идва в момент на противоречиви коментари в социалните мрежи и на осъждане  от страна та Министерството на външните работи на шествието, организирано от БНСЕ на 13 февруари. Тази година то беше разделено на малки групи от полицията сред безпрецедентно полицейско присъствие от НДК до къщата на ген. Луков. В речите на ръководителите на съюза – Звездомир Андронов и Пламен Димитров, преобладаваше остър протест и нападки срещу властите заради опита за забрана на организацията им, възхвала на историческите примери на патриотизм, но не се чуха ксенофобски елементи.

То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

От прокуратурата засега няма коментар.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement