Connect with us

Култура

Сагата в Народния театър продължава: бунт срещу сараите на Доган или пиянски истории

Публикувана

на

„Под нивото ми е да коментирам този случай вече. Извинявайте, не ми е това работата, аз не съм дошъл за това нещо тук“. Това заяви пред „Сега“ директорът на Народния театър Васил Василев, помолен да изрази мнение относно поредното надраскване на врати в театъра от главния режисьор Александър Морфов – акт, който Василев определи като „някакви среднощни пиянски истории“. На въпроса дали ще последва наказание от негова страна спрямо извършителя, той беше крайно лаконичен: „Следете, скоро ще разберете“.

По рано днес Александър Морфов обяви в интервю за Площад Славейков, че бунтът му срещу ръководството на Народния театър ще продължи.
Аз съм против липсата на морал и политическите назначения, които превръщат културния институт в дъщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов… Нарушава се изконното право – независимостта на Народния театър като културна институция. Това е моят протест и той продължава. Никой от моите колеги, тези, които отидоха на поклонение при президента, както навремето при Тодор Живков, никой не разбра, че аз исках да защитя достойнството и честта на театъра, не на себе си.“

В интервюто Морфов остро го атакува и казва, че протестът му е срещу него. Според режисьора директорът „узакони цялата тази безмозъчна партийна централа, която създаде в Народния театър“, и искал да управлява като частна фирма. За Морфов той е купил артистите и разцепил театъра на две. Режисьорът съобщава и за ново напускане – на главния художник на осветлението.

Той споменава в разговора още веднъж почетния лидер на ДПС и лидера на ГЕРБ, като казва, че директорът е „хванат в примката на Доган, Борисов и цялата тази компания. На тях отдавна съм им трън в очите“. Режисьорът очаква да бъде уволнен дисциплинарно веднага.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни