Connect with us

Култура

Най-после Велислава Кръстева напуска народния театър

Публикувана

на

Вчера стана ясно, че пиарката на Народния театър „Иван Вазов“ Велислава Кръстева е подала оставка. Според „24 часа“ директорът на Народния театър Васил Василев, е внесъл в Министерството на културата нова управленска структура на театъра, в която липсва позицията „пиар“, както и тази на главен режисьор. Затова очакванията били и главният режисьор Александър Морфов да освободи своя пост, може би дори да бъде уволнен дисциплинарно.

„Нямам представа за какво говорите. Нито съм питан, нито съм информиран, нито каквото и да било друго. Нищо не мога да ви кажа.“ Това обяви режисьорът Александър Морфов по повод новата управленска структура на Народния театър, която директорът Васил Василев е предложил в Министерството на културата.

Припомняме, че скандалът в Народния театър “Иван Вазов” започна на 29 октомври, когато след представление на “Хъшове” главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ “Връзки с обществеността” в театъра от миналото лято насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Ахмед Доган до избирателната секция.

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев – също назначен в екипа на театъра от избрания през април с конкурс нов директор Васил Василев.

Тогава оставка внесе и Явор Гърдев – част от режисьорския триумвират в Народния заедно с Морфов и Диана Добрева, създаден по идея на Василев. Оставката му обаче беше с “дата на валидност”, за да може да осъществи предстоящата си премиера на “Великденско вино”.

По-голяма част от актьорите подкрепиха новия си директор, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на Василев, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват да бъде медиатор в конфликта. По-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет.

Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още артисти, неучастващи в подписката на колегите си, обаче застанаха твърдо в защита на Морфов – доказан режисьор от международна величина.

Да се надяваме, че краят на това злощастно назначение ще прекрати разразилата се война в храма на изкуството и ще извади от там политиката, вкарана по един недопустим начин.  

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни