Connect with us

Енергетика

С реактора за АЕЦ „Белене“ ще строят 7-ми и 8-ми блок в „Козлодуй“

Публикувана

на

Новата ядрена централа на България ще е в съседство с АЕЦ „Козлодуй“ и ще се строи с оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“. Поне така излиза от доклад, представен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и одобрен на днешното заседание на правителството. От него следва, че вместо АЕЦ в Белене, където бяха хвърлени много пари за изграждане на нужната инфраструктура, ще си имаме „АЕЦ Козлодуй – 2, която ще се разположи на втората площадка на територията на едноименната централа.

„Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“,  известява съобщението, изпратено  от МС до медиите.

„на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет реши да възложи на АЕЦ „Козлодуй“ да  да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената от Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, докладва пред МС Петкова, цитирана в прессъобщението. Тя припомня, че за целта е била сформирана работна група с наши и международни ядрени експерти, която е приключила доклада си в вчера.

„В хода на работата си експертната група е провела разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй  одобрените технологии по ОВОС са три. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, е посочила министър Петкова на заседанието на МС. В крайна сметка в доклада експертите са препоръчали  7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се направи с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

Премиерът Борисов приветства този развой. „Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, бодро отсича министър-председателят, като изтъква, че докладът е добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

Оптимизъм показва и шефът на АЕЦ „Козлодуй Наско Михов: „С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. Този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок“, коментира той.

 

Кабинетът е възложил на министъра на енергетиката трябва да организира изготвянето на правен анализ за осъществяването на проекта и на модел за финансовото му структуриране. Успоредно с това ще продължи и „проучването на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови технологии за малки модулни реактори“, съобщават от МС. Това означава, че правителството с изтичащ мандат намеква, че осми блок в Козлодуй може да е по проект на „Уестингхаус“ или на друга неруска компания.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement