Connect with us

България

Двама ексминистри на съд за строителството на АЕЦ“Белене“

Публикувана

на

Двама бивши енергийни министри отиват на съд заради строителството на  втората атомна централа „Белене“. Миналата седмица специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Румен Овчаров и Петър Димитров и още двама души, съобщи БНР, позовавайки се Специализирания наказателен съд.

Другите двама обвиняеми са бившите шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.

Доказателствата са събрани в 350 папки, основното обвинение е за безстопанственост за стотици милиони евро.

Делото ще се гледа от съдия Виктор Чаушев, който трябва в едномесечен срок да насрочи разпоредителното заседание.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева, припомня АКФ. След това прокуратурата замлъкна.

За Овчаров обвинението твърди, че в края на ноември 2006 г. като министър и принципал на НЕК не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на споразумение с руската компания „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“. По силата на това споразумение дружеството било ангажирано да направи идеен проект със степен на завършеност, техническо задание за блоковете на електроцентралата и пр., но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ не се стигнало. От това настъпила щета в особено големи размери 193 189 000 евро.

Според наличната досега информация през 2007 г. Петър Димитров – като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК, умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян. На тях е възложено управлението на обществено при сключването на Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене. Щетата от това е 77 172 475 евро.

Велков и Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка – въпросният рамков договор на стойност 205 млн. евро с президента на затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“, Русия.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement