Connect with us

България

Руският посланик: България не е мишена, Русия не е искала тя да напуска НАТО

Публикувана

на

Посланикът на Русия у нас Митрофанова нарече кризата с Москва и Киев „истерия“, подклаждана от западните медии и най-вече американските.

В интервю за Нова ТВ тя обяви, че България „не е мишена“ на Русия, докато в страната ни няма разположени военни бази, контингенти и стратегически оръжия, предназначени срещу Москва. Митрофанова заяви, че оценява позицията на българското правителство по въпроса, тъй като то „не се изказва прекалено рязко“. Според нея най-добрият сценарий за разрешаване на кризата е дипломацията.

На въпрос ще има ли война между Русия и Украйна, тя отговори: „Както разбирам, има истерия в медиите, създадена от Запада, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки и че едва ли не вече сме пред Харков. Украинският президент вече каза, че не вижда заплаха от страна на Русия. Великобритания и САЩ обаче предават смъртоносно оръжие на Украйна. Ясно е, че някой опитва да провокира ако не война, то военни действия. Русия смята да неприемлива дори мисълта за война с Украйна“.

„Не става въпрос за Украйна, а за построяването на европейска система за сигурност. Украйна е предлог за обтягане на обстановката. Тя и Грузия бяха червена линия за Русия, след която последва този отговор“, заяви Митрофанова.

Попитана дали има обстоятелства, при които Москва би нахлула на територията на съседната страна, тя отговори, че е важно да се задава въпроса: „Защо ни е на нас Украйна, какъв е смисълът? Никакви задачи не решаваме с тази война. Те са наш съсед, трябва да живеем в мир с тях“.

Все пак посланикът допусна възможността, че може да стане „някаква провокация“ по отношение на Донецк и Луганск. Заяви, че именно в тези области в източната част на Украйна се трупа оръжие, а в държавната Дума се гледа темата как да се подкрепят „двете републики“. „Русия няма да нахлуе там“, заяви Митрофанова.

„Нужно им е това оръжие, за да защитят народа си. Но не мога да разбера как Украйна воюва с най-развития в промишлено отношение регион в Украйна. Имаше споразумение за спиране на огъня, но то не е факт. Медиите не показват какво става там“, каза Митрофанова за региона, в който воюват украинските сили и руските сепаратисти.

Русия е разположила между 120 и 130 хиляди войници по границата с Украйна, провежда учения в Крим, а сега предстои и учение в Беларус. НАТО се притеснява от нахлуване и лидерите на Алианса заплашват Москва със санкции. Обяснението на Митрофанова е, че ученията се провеждат, защото Кремъл се „страхува от провокация“.

„САЩ И НАТО призовават Украйна да воюва срещу Русия и Луганск, и срещу Донецк. Русия никога не е била против Украйна в ЕС, но сме срещу членството ѝ във враждебен за Русия блок“, каза руският посланик.

Според нея кризата може да бъде решена със „спазване на Минските споразумения, които определят статута на тези републики“.

Митрофанова изрази тезата си, че дипломацията е най-добрият начин за решаване на кризата. Тя цитира архитекта на Студената война Джордж Кенън, който нарекъл разширяването на НАТО на изток „трагична грешка, която може да доведе до военно противопоставяне“.

„След 2000 г. ние ясно определихме пределите на разширение на НАТО – Украйна, Грузия. НАТО се придвижи с хиляди километри, изгради военни бази, прати контингенти и стратегическо оръжие близо до нашата държава. Игнорираха Истанбулската харта от 1999 г. и декларация от 2010 г. за разширяване на опасността на едни страни за сметка на други. Всичко това ще се сложи на масата на преговорите“, заяви посланикът.

Позицията на България е, че ще участва в процеса по подсилване на източния фланг на НАТО с български батальон под българско командване, който няма да надвишава 1000 военни.

Попитана защо Русия заема позиция за изтегляне на силите на Алианса във варианта им отпреди 1997 г. (когато България още не е член на НАТО), Митрофанова каза, че „не става въпрос тези страни да излязат от НАТО, а за изваждане на военните им контингенти, бази и стратегически оръжия, както са били през 1997 г.“.

„Не става въпрос за България изобщо. Тук и сега няма такива бази и оръжия. Това е ваше суверенно право – да сте член на НАТО. Всяка страна може да избере Алианса за безопасността си. Вашето правителство много правилно постъпва, че не се изказва особено рязко. Това не е игра на България, не ѝ е необходимо изобщо такова нещо. Вие не сте мишена“, твърди посланикът.

На въпрос може ли Русия да остави Европа без газ при ескалация на напрежението, тя отговори, че Москва винаги е бил „сигурен външно-търговски доставчик“. България може да остане без газ само ако има разрушена инфраструктура, което според Митрофанова няма да се случи. Тя предупреди, че Русия може да насочи газа от Северен поток-2 на изток, ако се изправи пред европейски санкции, което щяло да значи „спирала на инфлацията за Европа“.

„Санкциите винаги са нещо неприятно, но тези, с които сега заплашва Западът, са такъв удар по световната икономика, че всички ще пострадат. Преди да се говори за санкции, 10 пъти трябва да се обмисли това“, каза тя.

„Изобщо не приемам Русия като агресор, ние никога първи няма да започнем никаква война“, заяви Митрофанова и изрази желание за запазване на добрите връзки между Русия и България, крепящи се на „нашата взаимна история“, която тя нарече „инфлуенсър“ в отношенията ни.

„Никога в Русия нито един човек не би казал, че България е наш враг. Затова смятам, че трябва да се придържаме към тази позитивна нагласа помежду ни, а останалото се решава на масата за преговори“, заяви Елеонора Митрофанова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни