Connect with us

Икономика

Румен Спецов и Павел Тонев се завръщат в НАП и Агенция „Митници“

Публикувана

на

Бившият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов от времето на управлението на четворната коалиция се връща на начело на агенцията.

Министерският съвет освободи днес Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС. В същото време за изпълнителен директор е назначен Румен Спецов, съобщи правителствената пресслужба.

„Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност“, се посочва в съобщението.

Спецов бе лично назначение на Асен Василев, който в правителството на Кирил Петков отново бе министър на финансите. Василев неколкократно се наложи да го защити след скандала, който избухна с бившата фирма на данъчния шеф.

Спецов се прочу с това, че бившата му фирма „Гранекс трейдър“ се оказа в списъка на големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв.  Както стана известно, Спецов е купил фирмата през 2015 г., а през 2016 г. я продава на малоимотно лице. Появиха се съмнения, че Спецов е побързал да продаде фирмата си преди да му бъде връчен акта от назначената данъчна ревизия, която установява големи данъчни задължения. Прокуратурата започна разследване случая.

Интересна подробност е, че след напускане на поста Спецов декларира супер скъп апартамент от 120 кв.м. в Дубай, закупен от съпругата му през 2021 г. със заем от дубайска банка.

Още един шеф на агенция се връща на поста си – Павел Тонев отново става директор на Агенция „Митници“. Той бе на този пост по време на правителството на Кирил Петков.

Тонев е с дългогодишен oпит в митническата администрация. От 1991 г. дo 2002 г. пocлeдoвaтeлнo e заемал различни експертни и ръководни длъжностни, включително нaчaлниĸ нa митницa. От 2002 до 2009 г. е директор нa Peгиoнaлнa митничecĸa диpeĸция Πлoвдив. От  август 2014 г. до май 2015 г. и от май 2021 г. до август 2022 г.  е директор на Агенция „Митници“.

„Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи“, коментира финансовият министър Асен Василев. Той обяви, че са нужни „спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни