Connect with us

Топ тема на деня

Румен Спецов: Все още не съм решил дали да вляза в листите на ПП

Публикувана

на

„Предстоят разговори за влизане в листите, нямам лично решение дали трябва да вляза в политиката или да остана експерт“, обяви бившият шеф на НАП Румен Спецов в интервю за bTV.

Във връзка с уволнението си като изпълнителен директор на НАП, той коментира, че всеки финансов министър сам определя своя екип. „Изпълнителният директор се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите“, обясни Спецов, но добави, че не е съгласен с мотивите за отстраняването му, а именно, че не се изпълнява приходната част на бюджета.

„Когато се определя един план или прогноза, това се прави както на базата на предходните години, така и база на реалните икономически фактори – кризи, цени на петрола, инфлация. НАП не определя сама приходите си, това е съвместен процес с Министерството на финансите. МФ получава всекидневно информация за очакваните приходи и се правят прогнози за тримесечието и за цялата година. Така че и сегашната министърка и зам.-министърът на финансите са в течение за всичко, което се случва откъм приходната част“, каза Спецов.

„Няма драма в освобождаването ми, съвсем нормално е. Но става дума не за труда на един изпълнителен директор, а за много хора, които стоят зад него.“, продължи той.

“Никога Асен Василев не се е месил в моята работа. Той е много прагматичен човек. Много внимателно е чел репортите, които приходната агенция е предавала”, коментира дейността си Спецов. “Категорично отричам мотивите за уволнението ми”, коментира бившият шеф на НАП обвиненията на служебния кабинет за грешни прогнози за събираемостта на приходите.

Той подчерта, че приходна агенция и Агенция “Митници” са основните източници на приходи в държавната хазна, но и двете са под шапката на Министерство на финансите, която е и разходната част.

Румен Спецов даде подробности и за апартамента си в Дубай. В него живее семейството му. Купен е със заем от дубайска банка като лихвата по ипотечния кредит е много ниска – 1,5%. Само доходите на съпругата ми, когато работи в голяма арабска компания, бяха напълно достатъчни, за да й отпусне банката заем, обясни Спецов.

„От 4 години сме базирани в Дубай, съпругата ми е там, част от семейството ми е там. Съпругата ми има достатъчно сериозна работа“, каза бившият изпълнителен директор на НАП.“Апартаментът е купен на базата на доходите, които има тя има, с кредит. Тя е търговски директор в голям арабски холдинг и отговаря за продажбите на козметична марка за целия регион.“, каза Спецов.

Румен Спецов обяви от ефира на bTV и че е бил разпитван от прокуратурата във връзка с фирмата „Гранекс трейдър“, на която е бил управител и съсобственик и която има натрупани задължения към НАП, но по думите на Спецов те са след продажбата. „Да, разпитван съм от прокуратурата и нямам притеснения. Тази фирма е продължила да съществува и след придобиването ѝ от нов собственик.“, каза още той.

„Тази фирма не е извършвала нищо нередно. Имах лични мотиви за продажбата ѝ“, добави той. В отговор на твърдението на водещия Стоян Георгиев, че е продадена на „сламен човек“, Спецов каза, „че не са в голям диапазон личните възможности на човек да провери други хора“.

Още миналата година в интервю за „24 часа“ тогавашният директор НАП обясни, че във времето, в което той е бил управител на „Гранекс трейдър“, е имало ревизионен доклад на данъчните, който по време на продажбата ѝ не е бил под формата на данъчен акт и че той официално е оспорил констатираното от служителите на НАП.

„Гранекс трейдър“ се е занимавала с търговия със зърно – там не се дължи ДДС и всички данъци са платени, каза още Спецов и уточни, че е бил атакуван от ГЕРБ политически на нарочна пресконференция, на която са участвали Кирил Ананиев, Даниел Митов и Томислав Дончев. „Нека кажем, че това са лъжи“, добави той.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни