Connect with us

България

Пълен блокаж: Столичният общински съвет остана без шеф и след второто гласуване

Публикувана

на

Столичният общински съвет отново не успя шеф на Столичния общински съвет.

Третият пореден опит ще бъде на 30 ноември – т.е. след 10 дни, в които ПП-ДБ и „Спаси София“ ще опитат да договорят мнозинство. Кметът на София Васил Терзиев отново призова ГЕРБ да участват в политически преговори с него.

Както и на 13 ноември, нито един от предложените за поста не събра необходимите 31 гласа от 61 члена на СОС при таен вот в два тура. По подобие на встъпителното заседание, и днес сесията бе водена от най-възрастния съветник – Грети Стефанова от ПП/ДБ/“Спаси София“. Направи впечатление, че на таблото в залата пишеше, че тече първото заседание на СОС, което започна миналия понеделник.

Процедурата премина идентично на тази преди седмица. ПП/ДБ/“Спаси София“, който имат най-голямата група в СОС от 23 души, отново предложиха за поста водача на листата си Борис Бонев. ГЕРБ-СДС пак обявиха, че няма да правят номинация и няма да участват в гласуванията, за да е ясно, че не подкрепят нито една кандидатура. БСП отново предложиха Диана Тонова. „Възраждане“ повториха с кандидатурата на Красимир Гълъбов, а ИТН- с тази на Пламен Данаилов. „Синя София“ на проф. Вили Лилков спазиха обещанието си и също не издигнаха свой човек за позицията.

Двама от тях – Бонев и Тонова – се класираха на балотаж, но никой не успя да събере поне 31 гласа. За двамата представители гласуваха само хората от партийните им групи.

Само 44 от 61 присъстващи съветници участваха в гласуването. 9 от тях са пуснали невалидни бюлетини.

Заседанието се разпусна след 3 часа и половина безплодни спорове – първоначално ГЕРБ и БСП направиха опит да тупкат топката с избора, за да накарат Васил Терзиев да дойде в залата.

Преди да се стигне до втория неуспешен опит, кметът на София Васил Терзиев покани за преговори политическите сили в СОС с цел да се постигне напредък в кризата с председателя. През уикенда той поиска среща с всички партии и коалици в общинския съвет, като на поканата му се отзоваха само БСП, „Възраждане“ и „Синя София“. Днес групата на ГЕРБ/СДС отказа да участва в работата на общинския съвет, преди Терзиев да даде информация какви са били резултатите от срещите си, въпреки че участниците в тях направиха изявления още през уикенда. От Столична община пък поясниха отсъствието на Терзиев от залата с това, че е на среща с финансовия министър Асен Василев. От групата на ПП/ДБ/СС коментираха, че няма причина Терзиев да присъства на заседание, чийто дневен ред е свързан с избор на председател. Въпреки това ГЕРБ настояха сесията да бъде спряна до идването на кмета.

След появата си Терзиев поясни, че на срещите в събота с отзовалите се политически сили са били обсъждани едни и същи теми. „Говорихме за приоритетите, които всяка една група в СОС си представя, че трябва да бъдат реализирани, за да започнем да търсим това, което ни обединява, а не ни разединява. Второто беше важните според всяка партия неща, които да бъдат застъпени в следващия бюджет. Търсихме темите, по които всяка група би проявила лидерство, за да бъдат те оформени и да залегнат като политики и като финансово изражение. Чак след това трябваше са говорим за избор на председател и на сформиране на комисии, но по последните две точки не е говорено“, поясни Терзиев. Той добави, че отново ще изпрати покани за разговори до всички политически сили в СОС.

На днешното заседание стана ясно и че Терзиев вече е назначил първия си заместник-кмет. Надежда Бобчева поема ресор „Екология“, за който по времето на Йорданка Фандъкова отговаряше Десислава Билева. Преди това Бобчева беше зам. кмет на район „Оборище“. Член е на Зелено движение.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни