Connect with us

България

Росен Желязков е отстранен от поста председател на НС

Публикувана

на

Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) бе свален от поста. Предложението бе внесено от ПП-ДБ в сряда. Ден по-късно „за“ гласуваха техните депутати заедно с тези от „Възраждане“, БСП и ИТН. Така с одобрение от 129 гласа Желязков се разделя с поста.

„Против“ бяха ГЕРБ и ДПС. Те събраха 103 гласа в подкрепа на председателя.

След гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че имало нова коалиция между ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП.

„Показваме червен картон на ГЕРБ за работата през последните три месеца“, каза вчера съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков, след като искането за оставката, подкрепено от БСП, бе внесено. В мотивите си вносителите отбелязват, че Желязков „злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС“.

Причината за искането на оставката, обясни от парламентарната трибуна Мирослав Иванов от ПП-ДБ, е разразилият се скандал със свалянето на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. Докато миналата седмица течеше дебатът, Михайлов впезапно оттегли оставката си. Тогава Росен Желязков не му позволи да обясни действието си от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента е обвинен и че вчера отказа да уважи искане за минута мълчание, за да се почете паметта на жертвите на арменския геноцид. След дебата Росен Желязков имаше право да се изкаже. „Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора да работят за хората. Имаме нашите слабости, нашите страсти, ние като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтенност и човещина, която губим. Битува мнението, че сме драматична група актьори в политическия театър. Когато актьорите се качават, мислейки си, че отиват на сцената, се качват да ешафода“, заяви Желязков. Дебатът нямаше много общо с това как Росен Желязков е председателствал парламента, а по-скоро се въртеше около спорове кой е виновен за състоянието на българската енергетика.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че той и съпартийците му няма да участват в дебат, „който е безсмислен“. Според него искането за оставка на Росен Жеязков е по-скоро политически акт. И припомни на ПП-ДБ, че председателят на парламента бе избран именно с гласовете на дясното обединение. „Това, което правите днес, ще има политически последствия – може да са позитивни, може да са негативни“, заяви Биков. И допълни, че „политика не може да се прави с инструменти, които са неадекватни“.

Не закъсня отговорът на бившия финансов министър Асен Василев. Той се върна почти две години назад, когато тогавашната опозиция на кабинета „Петков“ поиска оставката на председателя на парламента Никола Минчев. „Тогава казах, че искането на оставката на председателя на парламента трябва да е акт спрямо това този човек как се справя със задачата, която му е поставена“, каза Василев. И повтори, че искането на оставката на Росен Желязков е вследствие на ситуацията с вече бившия шеф на НЗОК. Другият съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанас се изказа в същия дух и заяви, че „имаме едно марионетно правителство, което се занимава с чистка в адиминистрацията“. И обвини ДПС, че през цялото време са били на страната на ГЕРБ.

В типичния стил за сценаристите на Слави Трифонов ИТН заявиха, че оставката на Росен Желязков се иска „от същите тези лицемерчета, които управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазно кафе в скута на Пеевски“. Станислав Балабанов изтъкна, че ИТН ще гласуват „за“ оставката на Желязков, но защото са опозиция и гласуват по съвест.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни