Connect with us

Свят

Путин в Китай: разширяването на НАТО под въпрос

Публикувана

на

Русия и Китай публикуваха съвместно изявление срещу по-нататъшното разширяване на НАТО, докато руският президент Владимир Путин е в Пекин за откриването на олимпийските игри.

Китай освен това подкрепи в прав текст искането на Русия за правнообвързващ документ с гаранции от Запада, ключова част от която бе отхърлена.

С изявлението, в което не се споменава конкретно Украйна въпреки напрежението заради струпването на 100 хил. руски военни по границата, следва отказа на Съединетите щати и Алианса да изключат присъединяване на страната и Грузия в бъдеще, условия на Москва, които според нея може да помогнат за деескалация. Украйна не е част от изявлението вероятно заради съществуващите политически и икономически отношения между Киев и Пекин.

В сряда американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати изпращат военни в Източна Европа, като пренасочват част от тях от Германия.

 

В тази ситуация Пекин и Москва обвиняват НАТО, че приема идеология от Студената война. Изявлението им следва среща на Путин с китайския му колега си Цзинпин, описани от Кремъл като „много топли“ и като знак, че „приятелството между (двете страни – бел. ред.) е безгранично“, без „забранени зони за сътрудничество“.

Ду Син пише с тебешир върху черна дъска в заснежено езиково училище в Москва, докато двамата й възрастни ученици гледат и слушат внимателно.

Тя е израснала близо до границата между Китай и Русия, но е в Москва повече от четири години.

„Много добрите отношения между страните означават, че все повече хора искат да научат езика“, казва тя. Една от нейните ученички, Ксения Посохова, обяснява, че изучаването на китайски ще бъде потенциална полза на пазара на труда.

В очите на президента Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин отношенията на Русия с Китай никога не са били по-близки. Преди няколко години президентът Си нарече Путин свой най-добър приятел, а в момента руският лидер гледа на Китай много по-топло от англоезичния свят.

Двамата лидери ще се срещат преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин в петък – това е първият път, в който и двамата се виждат лице в лице с някого, от началото на пандемията.

Китайската държавна информационна агенция обяви посещението на Путин с видео, празнуващо „споделеното бъдеще“ на двете страни, докато президентът Путин написа есе от близо 1500 думи.

Той пише за бъдещи проекти, включително атомни електроцентрали и за „вековни традиции на приятелство и доверие“.

Историците може да не са съгласни с това, но засега тази среща идва в жизненоважен момент, тъй като отношенията между Запада и Русия достигнаха ново дъно.

Украйна е играла роля в приятелството на Русия с Китай и преди.

„Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и западните санкции предоставиха тайния сос за двете страни да се сближат много повече“, казва Александър Габуев, ръководител на програмата Русия в Азиатско-Тихоокеанския регион в Московския център Карнеги. „Моето очакване е, че ако се случи нещо голямо и драматично, това ще бъде 2014 г. за отношенията Китай-Русия, но на стероиди.“

Артьом Лукин, професор по международни отношения в Далекоизточния и федерален университет във Владивосток, е съгласен. За него това е връзка, която се създава от години и Москва е психологически готова за това.

„Лиетата, вземащи решения в Москва, разбират, че без китайска помощ, без подкрепата на Китай Русия не би могла да устои на конфронтация със Запада“, обяснява той.

„Те си пазят гърба един на друг“, казва Анет Бор, сътрудник в Програма за Русия и Евразия в Chatham House London.

С други думи, те могат да избегнат всяка рискована конфронтация помежду си и да работят заедно срещу САЩ и техните съюзници, смята тя.

„Те не трябва да се тревожат за възможни критики за нарушения на правата на човека. И накрая – те са много важни икономически партньори.“

Според президента Путин обемът на взаимната търговия се е увеличил с повече от една трета, достигайки 146 милиарда долара през 2021 г.

В Благовещенск в Далечния изток на Русия Китай е толкова близо, че можете да видите неговите небостъргачи отвъд реката. Там е базиран ANK, който започва да продава соево масло през границата през 2016 г. Сега 30% от продажбите им на продукта отиват за Китай.

„Ако искате да се развивате в Далечния изток, основните партньори трябва да бъдат китайският бизнес и китайските компании“, казва Степан Инюточкин, изпълнителен директор на Soy ANK. „Ние сме само на първата стъпка с бизнес отношения с нашите китайски партньори. Тепърва се учим как можем да си сътрудничим.“

За Запада, колкото повече Русия се доближава до Китай, толкова по-малко ефективни стават санкциите.

„За американците е неудобно да признаят, че нашите политики в много отношения действат като сплотен агент за Москва и Пекин“, казва Джуд Бланшет, ръководител на Китайските изследвания в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон пред BBC.

Въпреки това той смята, че санкциите все още могат да имат въздействие, тъй като Китай е силно интегриран в доминираната от САЩ финансова система.

В югозападната част на Москва червените стълбове на градското метро блестят пред новооткритата станция Мичурински проспект.

Открита през декември, станцията и линията, на която се намира, са построени от китайска компания. Китайските символи са гравирани в панели, които висят от тавана.

Това не означава, че няма да има неравности по пътя за това ново приятелство.

„Русия очевидно е по-слабият и по-нуждаещ се партньор с течение на времето“, казва Александър Габуев, който вярва, че териториалните спорове може да окажат влияние на отношенията. „Не че Китай ще се стреми да си върне Далечния изток“, казва той. „Но това наистина може да отрови връзката им.“

Свързаните с Украйна санкции може да са сближили двете страни, но Анет Бор посочва, че Китай все още не е признал официално анексирането на Крим от Русия, иззет от Украйна през 2014 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement