Connect with us

Свят

Путин:19 милиона руснаци живеят под линията на бедност -160 долара на месец

Публикувана

на

Не бива да повтаряме грешките от минали десетилетия и да чакаме пришествието на комунизма, трябва сега да променяме ситуацията към по-добро . Това заяви днес президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.

„Хората не можеш ги излъга, те остро усещат лицемерието, неуважението към себе си и всяка несправедливост. За хората е от значение какво се прави реално и как това подобрява живота им, живота на семействата им, и то не след време, а сега“, заяви държавният глава. Дейността на изпълнителната власт на всички равнища трябва да бъде добре съгласувана, съдържателна, енергична – и руското правителство трябва да дава тон, добави президентът.

Руският лидер предложи от 1 януари 2020 г. помощите за първо и второ дете да бъдат увеличени, като достигнат двойния размер на жизнения минимум. Той изрази убеденост, че през 2023-2024 г. в страната ще бъде възстановен естественият прираст на населението. Освен това Путин съобщи, че руските семейства с три и повече деца ще могат да получават от федералния бюджет по 450 хиляди рубли за погасяване на ипотечен кредит. Тази допълнителна мярка в подкрепа на многодетните семейства ще бъде въведена с оглед стабилната макроикономическа ситуация в Русия и нарастващите доходи на държавата, отбеляза той.

Путин също така обърна внимание на необходимостта да се води борба срещу бедността, като отбеляза, че 19 милиона руснаци от около 147 милиона живеят под линията на бедност, която в момента е 160 долара на месец. Подобряването на здравната система ще бъде друг приоритет за правителството, каза руският президент. Той обеща допълнителни средства за болниците и клиниките, които не са достатъчно финансирани, както и да осигури медицински грижи за жителите на отдалечените селища в страната.

Той заяви също така, че правителството ще финансира изграждането на изключително модерни детски клиники и ще осъществи мащабна програма за борба с рака. Путин отбеляза, че друга ключова задача е решаването на проблема с препълнените сметища, които често са разположени край жилищни райони. Вредни газове от сметище край Москва предизвикаха протести миналата година. Путин призова властите да се справят с компаниите за управление на отпадъци, които пренебрегват официалните разпоредби. Той отбеляза, че властите трябва да закрият 30 сметища в големи градове през следващите две години.

Руският лидер подчерта необходимостта да се модернизира инфраструктурата в страната, като допълни, че през следващите шест години ще бъдат модернизирани 60 летища. Той каза още, че страната трябва да се съсредоточи върху изграждането на проучвателни и производствени капацитети за изкуствен интелект и роботи, за да не изостава технологично.

Руският президент също така заяви, че Москва ще предвиди огледални и асиметрични мерки, ако САЩ разположат в Европа ракети със среден и малък обсег. Това съобщи днес президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Вече съм казвал и искам да повторя, Русия няма намерение, това е много важно и го повтарям специално, Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа. Ако пък те наистина бъдат произведени и доставени на европейския континент, а САЩ имат такива планове, поне не сме чули изявления в обратния смисъл, това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути. Точно това е много сериозната заплаха за нас. В такъм случай ще бъдем принудени, искам да подчертая – именно принудени, да предвидим огледални и асиметрични действия“, каза Путин.

Той отхвърли твърдението на САЩ, че оттеглянето им от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег се дължи на това, че Русия го нарушава, и заяви, че САЩ отправят неверни обвинения към Русия, за да оправдаят изтеглянето си от договора. Руският президент увери, че страната му иска да е в приятелски отношения със САЩ и запазва готовност да преговаря с тях по въпроси на въоръжението, предаде Асошиейтед прес.

„Не искаме конфронтация, особено със световна сила като САЩ“, каза Путин, но същевременно разкритикува разрушителната по думите му политика на САЩ да налагат санкции на Русия.

Той добави, че Русия е готова да води със САЩ преговори за контрола на ядрените оръжия, когато Вашингтон бъде готов за тях, но подчерта, че Москва няма да започва такива преговори.

„Готови сме за преговори по разоръжаването, но не смятаме да тропаме на затворена врата. Ще изчакаме нашите партньори да осъзнаят необходимостта от диалог на равноправна основа“, каза Путин, цитиран от Франс прес.

Той обвини САЩ, че използват „въображаеми обвинения“, за да оправдаят изтеглянето си от ракетния договор от 1987 г.

„Американските ни партньори трябваше да кажат нещата честно вместо да използват въображаеми обвинения към Русия, за да мотивират едностранното си оттегляне от договора“, заяви Путин пред двете камари на руския парламент..Путин обаче призна, че договорът от 1987 г. е остарял, защото след годината на сключването му са настъпили значителни промени в света.

„Много страни са развивали и продължават да развиват такива оръжия, а Русия и САЩ – не. Ние сами се ограничихме доброволно. Американските ни партньори обаче трябва да кажат това, да го кажат честно, а не да използват измислени обвинения към Русия, за да обосноват едностранното си изтегляне от договора“, заяви Путин.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни