Connect with us

България

Прокурорът Радослав Димов и следователят Ясен Тодоров не познават „Нотариуса“, не знаят и за SS клуб

Публикувана

на

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша по тяхно желание административния ръководител на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов и следователя от Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, които категорично заявиха пред кадровия орган, че не познават и нямат контакти с разстреляния на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса и не са посещавали частния му клуб SS club.

„Пожелах да бъда изслушан, защото искам да изчистя името си“, каза пред журналисти, а след това и пред членовете на прокурорската колегия Радослав Димов. Той обясни, че само е чувал за Божанов, като уточни, че всички в Софийската районна прокуратура (СРП) са чували. По думите му той е бил известен навремето с това, че е работил при нотариуса Слави Крашевски.

„Страдам от болест, която не ми дава много живот и искам името ми да бъде изчистено. Това, което се твърди от гръцки бизнесмени, не е вярно. Опетнявайки моето име, опетняват и институцията. Хем чистя моето име, хем чистя името на институцията“, заяви още Димов.

„Не познавам Мартин Божанов, знам само това, което се носеше за него в професионалните среди – че е имотен измамник. Не го познавам и никакви контакти не съм имал с него“, подчерта Димов и увери, че не е чувал за SS клуба, нито пък го е посещавал. Той потвърди, че в Апелативна прокуратура – София, се извършва проверка от Върховната прокуратура относно Мартин Божанов, но все още не е приключила.

„Искам да бъде изяснено, че с никого не съм говорил, не съм отправял заплахи, не съм оказвал натиск върху тях. Един вид го изкарват като рекет“, обясни прокурор Димов.

Димов не бил чувал и за SS клуба, нито имал данни Божанов да е оказвал натиск над прокурори в СРП.

Магистратът потвърди, че в Апелативна прокуратура – София се извършва проверка от Върховна прокуратура относно Мартин Божанов, но все още не е приключила.

По време на изслушването пред Прокурорската колегия на ВСС Димов също отрече да е говорил с адвоката на единия гръцки бизнесмен, каквито твърдения се появиха.

„Не съм говорил с никакви адвокати относно казус с имоти, както твърдят гръцките граждани и искам това да бъде изяснено. С никой не съм говорил, не съм отправял заплахи или съм оказвал натиск“, посочи Радослав Димов, цитиран от БТА. Според него някой е злоупотребил с името му.

На въпрос дали познава въпросния адвокат Червеняков, той отговори, че се познават, но не са в близки отношения. Също така Димов отрече да познава адвокат Велимир Атанасов, свързван с Божанов.

Прокурор Димов посочи още, че е подал сигнал до Софийска градска прокуратура във връзка с твърденията на гръцкия бизнесмен, с цел да се проверят твърденията срещу него. Той вече е разпитан по този сигнал.

Ясен Тодоров: Не знаех за съществуването на SS club

Следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров също беше изслушан пред прокурорската колегия по негово желание, тъй като името му бе цитирано като присъстващо в списъка с имена на магистрати, които са посещавали частния клуб на Божанов. „Тежко се засяга моето име, уврежда се психологическото състояние на моите близки, следствието и прокуратурата търпят много репутационни вреди. Не познавах Мартин Божанов-Нотариуса. Никога не съм комуникирал с него – нито пряко, нито опосредено. Не знам къде са му офисите, канторите и местоживеене, не съм имал никакви негови телефони и контакти. За неговото съществуване разбрах от скандалния запис на Ивайла Бакалова. Нямах и визуална представа как изглежда това лице“, обясни Ясен Тодоров пред кадровия орган.Той категорично заяви, че е клеветническо и невярно твърдението, че е посещавал този клуб.

„Не знаех за съществуването на този клуб. В този район от години не съм минавал. По бул. „Михай Еминеску“ съм минавал с автомобил, но категорично не съм ходил на ул. „22-ри септември“, където се е намирал клубът“, подчерта Тодоров.

По повод списъка, който бе публикуван в някои медии и за наличието на който обяви депутатът Атанас Атанасов, той коментира, че не може законодателната и изпълнителната власт да боравят с „такива пасквили и да ги наричат документи и доклади и с тиражирането им да се очерня името на отделни магистрати“.

„Истината е като мехурче въздух – дори и да го пуснеш на дъното на Марианската падина, то ще изплува. Кой ще носи отговорност за тиражирането на тези неверни твърдения в медиите, когато това стане“, попита Тодоров. На въпрос има ли информация дали SS club е продължение на друг клуб, който се е намирал на бул. „Витоша“ 2 близо до Съдебната палата, Тодоров каза, че не знае за нещо такова, но предположи, че става дума за клуб, в който се е извършвала някаква нерегламентирана дейност.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни