Connect with us

България

Борислав Сарафов отново поиска оставката на Ясен Тодоров

Публикувана

на

Изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов отново е внесъл предложение за освобождаването на Ясен Тодоров като зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС), съобщи „Лекс“. Очаква се въпросът да разгледа на следващото заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, става ясно от публикувания дневен ред.

В края на юни колегията отказа да освободи Ясен Тодоров като зам.-шеф на НСлС като прие, че такова предложение може да бъде внесено само от главния прокурор, не и от директора на националното следствие, в каквото качество Борислав Сарафов беше внесъл първото си искане. В свое становище до ПК на ВСС тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче заяви, че искането е недопустимо като се обоснова с няколко разпоредби в закона.

Конфликтът между Тодоров и Сарафов възникна във връзка с разследването за взрива до кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев.  „Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност“, оплака се тогава Сарафов. Преди това пък се разбра, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива прословутия експерт от Израел, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа.

Кой е Ясен Тодоров

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата „Яневагейт“ Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като „оправно момче“ във ВСС. Тодоров стана зам.-шеф на националното следствието през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на „вечната“ Теодора Точкова. Говореше се, че той е фаворитът на Гешев за директор на НСлС, но в крайна сметка миналия ноември Сарафов беше избран за втори мандат.

Завършилият школата на МВР в Симеоново Тодоров е емблематична фигура в съдебната система. И един от пламенните защитници на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Беше и от най-близкото лоби на Сотир Цацаров, докато той беше начело на прокуратурата.

След като изтече мандатът му на член на ВСС, Тодоров се върна в столичното следствие. Но много бързо бе командирован в националното следствие и прекара в командировка около 2 години. Командированите магистрати по правило са по-лесно зависими от шефовете си, които по всяко време могат да прекратят повишението им. Близо година и дъщерята на Тодоров – Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, пак със заповед на Цацаров. През юли 2019 г. Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 г., докато баща й беше във ВСС, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на главния прокурор. Видяхме я в първите редици на прокурорския протест след взрива на Гешев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement

Популярни