Българската прокуратура въобще не е действала сама по операцията срещу криптобанката NExo, а в сътрудничество с множество западни партньорски служби. А пък заподозрените вече са уличени като организирана група за финансови измами.

Това става ясно от предълго съобщение на Софийска гадска прокуратура, която вече разследва организираната престъпност след закриването на Специализираната.

Вчера след масираната акция срещу тях и последвалите изявления на Сийка Милева, от компанията разпространиха предълга позиция, адресирана до БНТ. В нея се казваше, че са жертва на произвол, че „битката за приза “най-срамен момент” на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията“, както и че…

„… неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол.“

От компанита за криптотърговия заплашиха с компенсации, които държавата ще изплати, „за стотици милиони“.

Напротив – в съобщението на държавното обвинение днес се казва, че се е действало в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия. В частност – участвали са 33 германски полицаи, а следствените действия били освен у нас и в Германия, Кипър и Сърбия.

„Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, доведе до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро“, пише в днешното съобщение.

Освен другото, става ясно, че има задържани 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия. У на сас аразбитани над 40 души, включително 6-има чужди граждани.

„По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър.

Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели“, пишат още от пресцентъра на Иван Гешев.

Ето и целия текст на прокурорското съобщение:

Софийска градска прокуратура съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР извърши действия по разследване спрямо международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти при изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия

При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР (ГДНП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване на територията на Република България.

Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, доведе до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в „кеш“, обезпечени са 2 луксозни апартамента. Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

На 11.01.2023 г. в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи.

По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирата от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

По места акцията е проведена:

• В Република България: от Следствен отдел в СГП съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП.

• В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър

• Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгарт; Държавна служба за криминални разследвания в  Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген

• В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления, Служба за борба с организираната престъпност.

Българската криптобанка Nexo, в която вчера влязоха прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти, излезе с позиция „първо пред bTV“.

От текста, разпространен в онлайн изданието на националната телевизия, става ясно, че са били задържани служители на Nexo и че обиските днес са продължили часове наред. От компанията дори правят намек за убиване и разграбване на проспериращ бизнес.

Това не е първи проблем за NEXO, но е първи на територията на България. Компанията , която се занимава с търговия и кредити в криптовалути е съдена от 8 американски щата заради нарушения на финансовите регулации.

Според разпространената от bTV позиция на криптобанката днешната акция е била „ненужно показна“, като „все още не са представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo“.

„Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава. Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.“, казват от Nexo в първия си коментар за случая.

От компанията обръщат внимание и че лица, които са правили обиските, са отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

vlastta.bg