Connect with us

България

Край на аферата: Nexo плаща глоба от 45 млн. долара в САЩ след историческо споразумение

Публикувана

на

Kомпанията „Нексо“ (Nexo) обяви, че е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и редица други финансови институции. Това се казва в съобщение на компанията седмица след акция на прокуратурата в офиси на „Нексо“ в София.

В четвъртък (местно време) Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заяви, че продуктът Earn Interest Product (EIP) на Nexo е равнозначен на ценна книга, която е трябвало да бъде регистрирана в агенцията. Това е последното от поредица дела, които главният регулатор на WallStreet завежда във връзка с подобни продукти. През февруари 2022 г. SEC повдигна първите си обвинения срещу дъщерно дружество на BlockFi Inc за продажба на подобен продукт.

„Ние не се интересуваме от етикетите, поставени на предложенията, а от техните икономически реалности. И част от тази реалност е, че криптоактивите не са освободени от федералните закони за ценните книжа“, казва в изявление Гурбир Гревал, директор по правоприлагането на SEC.

От съобщението става ясно, че компанията се е съгласила да плати 22.5 млн. глоба и да престане нерегистрираното предлагане и продажба на своя Earn Interest Product (EIP) на американски инвеститори. Освен това отделно компанията се е съгласила да плати още 22.5 млн. долара за споразумение с щатските регулатори.

Nexo ще плати 22,5 млн. долара на SEC и 22,5 млн. долара за уреждане на обвинения на щатските регулаторни органи, заяви SEC.

В същото време обаче в споразумението Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията.

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за „международен“ елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни „Ен Ди Ес“ ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на „евроатлантически партньори“, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети“, казва Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

„Независимо и въпреки случилото се, екипът на Nexo продължава да бъде изцяло фокусиран върху това, което правим най-добре – изграждането на иновативни и сигурни финансови услуги за нашите милиони клиенти от цял свят. Припомняме, че Nexo е сред много малкото компании, незасегнати от вълната на фалити в крипто индустрията през изминалите 12 месеца – само по себе си най-ясният атестат за устойчивостта на бизнеса и модела ни“.

„Благодарим на щатските регулатори, участвали в процеса, за тяхната обективност и професионализъм, както и за усилията и отдадеността им да направят това, което смятат, че в най-голяма степен защитава интереса на американските граждани. Ценности като прозрачност, предприемаческа свобода и придържане към най-високите професионални, етични и правни стандарти са фундаментални за тази нация; ценности, които Nexo припознава изцяло и неотлъчно следва. Благодарни сме на адвокатската ни кантора Schulte Roth and Zabel LLP за осъществяването на този най-конструктивен диалог с щатски регулатори на САЩ, както и с Главния прокурор на Ню Йорк, който доведе до този най-справедлив и балансиран резултат“, допълва още Тренчев.

Компанията Nexo, припозната в САЩ като глобален иноватор, сходен на Uber и Airbnb, предоставя революционни решения в бързо развиваща се и динамична индустрия. Поради самата същност на иновациите и на компании като Nexo, те не се вписват в съществуващите рамки. Това предполага, в добронамерено сътрудничество с институциите и в защита на интереса на потребителите, компании като Nexo да участват в развиването и усъвършенстването на съществуващите регулаторните рамки.

Коста Кънчев, също съосновател на компанията, изразява увереност във формирането на „ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка“ в САЩ, която да даде възможност на „Нексо“ и други да предлагат „все повече добавящи стойност продукти“.

vlastta.bg

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни