Connect with us

България

Прокуратурата и БНБ: Парите са фалшиви, но не са реквизит за сватби и кръщенета

Публикувана

на

В свое съобщение прокуратурата твърди, че след поискана експертиза от БНБ, оттам са се произнесли, че иззетите преди няколко дни при „удар“ срещу печатница банкноти са неистински, а не реквизитни.

Софийска градска прокуратура назначи техническа експертиза на Българска народна банка (БНБ) относно истинността на банкнотите, открити и иззети по досъдебно производство за държане на неистински парични знаци, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне. По досъдебното производство са привлечени като обвиняеми две лица – И.Н. и Д.А.

От заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти – произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински, съобщи БНТ.

Преди около седмица стана ясно, че двама обвиняеми са печатали фалшиви банкноти в печатница на столичен университет.

Централната банка у нас също провери иззетите парични знаци. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем.

„Иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари““, сочи официален отговор на БНБ. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на така наречените „реквизитни пари“.

Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите – предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства. В хода на изследване на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

vlastta.bg припомня, че преди седмица двамата обвиняеми по делото за изготвяне на неистински парични знаци бяха освободени от ареста с най-леката мярка за неотклонение „Подписка“. Първоинстанционният съд се съгласи с доводите на защитата, че става дума за реквизитни пари, а откритата печатарска машина чисто технически нямало как да печата фалшификати, тъй като е произведена през през 1987 г. За съдебния състав остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита, че парите не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията).

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата пък са намерени 1 800 000 фалшиви долара. От прокуратурата съобщиха на брифинг, че имат подозрения за сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement