Connect with us

България

проф. Минеков: Сравнявате ме се Бойко Рашков, за мен това е чест, това е награда

Публикувана

на

Заседанието започна с атака на Любен Дилов-син от ГЕРБ, който атакува Минеков, защото според него бил „министър, предвождащ милиционери“. „Културен министър да предвожда милиционери е когнитивен дисонанс. Културен министър да мечтае и да се мисли за милиционер – това го виждам за първи път. В българската история не се е случвало дори по времето на Живков. Какъвто и спор да има министърът на културата с една медия, редно е той да се решава по културен начин, не с намесата на полиция“, заяви Дилов.

Той посочи, че казусът е в съда и поиска да знае правното основание на Минеков, както и защо съветникът му Светослав Трайкове присъствал при закриването на редакцията на медията на Петьо Блъсков, която се помещава в сграда на МК. Според Дилов той бил „активен сътрудник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини“.

Минеков отговори от трибуната с думите: „Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?“.

„Кои от тук присъстващите от изпълнителната власт подписаха договори по ОП за овладяване на българските медии и вече сме на гордото 112-о място в света по свобода на словото? Кога ще има извънредно заседание, инициирано от ГЕРБ, в което ще се обяснят уволненията на журналисти като Ани Цолова, Милен Цветков, Веселин Дремджиев, Сашо Диков, заплахите срещу Силвия Великова?“, попита министърът на културата.

След като Минчев провокира възмущението и на ДПС, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев застана на трибуната и направи публична забележка на Никола Минчев.

Василев го призова да спазва правилника на НС и да не си позволява да изключва микрофон преди депутат да е довършил изказването си.

Градусът на емоциите в залата обаче не се успокои, след следващото изказване на министъра. „Ние нямаме отношение с в. „Труд“, а с „Южен кръст“. Моля да ми бъде зададен въпросът правилно“, обърна се той към депутат от ГЕРБ по време на изслушването.

„Министерството на културата няма отношение с в. „Труд“, имахме отношение с наемателя, който е „Южен кръст“, припомни Минеков, посочвайки, че фирмата на Петьо Блъсков-младши има договори с МК, а не издателят на медията.

Минеков отново каза, че по договор от 2012 с наемателите на сградата на МК, в която се помещава „Труд“, са пропуснати над 45,7 хиляди лева от наеми. По договор от октомври 2015 са пропуснати още близо 50 хил. лв. Това прави общо над 95 хиляди лева.

„ДПС се отказва да задава въпроси. Ние наистина смятаме, че България е парламентарна република и министрите трябва да знаят този факт и да се отнасят уважително към работодателя си. Причината е наглото държане на този министър днес. Да поучава парламента! Всички въпроси, които каза, бяха изгледани в извънредни комисии. Това държание е абсолютно недопустимо, затова ние няма да вземем участие в тази процедура“, заяви Цонев.

„С какво решение, на кой съдебен орган се опитахте да спрете излизането на най-стария български вестник, попита от името на ГЕРБ депутатът Любен Дилов-син в началото на изслушването на министъра на културата Велислав Минеков.

„Аз съм почти толкова журналист, колкото вие сте скулптор, но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер, това е новост. В българската история се случва за пръв път и при Живков не се е случвало, напомни Дилов-син. „Какъвто и спор да има, редно е да се решава по културен начин, без полиция“, каза той и напомни, че спорът за наемите още е в съда.

„Този дисонас вероятно ще трябва поне три дни да се обяснява на г-н Бойко Борисов, за да разбере за какво става дума, но са нужни усилия“, отвърна Минеков.

„Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен това е чест, това е награда“, репликира още Минеков в отговор на заключението на Дилов-син, че ако новата власт иска да се простреля в крака още на старта, може да си остави на постовете им служебните министри Бойко Рашков и Велислав Минеков.

Аз съм първият министър, който си е поискал през годините имуществото, обяви още Минеков. Дългът ще бъде върнат, дали със съд или доброволно, това ще се случи.

„Тия милиционерски номера да ни заплашва… Аз ви призовавам, когато има заплахи към когото и да било тук, поне да бяхте докарали Бойко Рашков да ни заплашва, щеше да е по-еротично, но от министъра на културата е смешно“, реагира Тома Биков от ГЕРБ. Той попита по „революционни заслуги“ ли Светослав Трайков, основен участник в миналогодишните протести, се намира в Министерство на културата.

Минеков показа, че се забавлява как въпросният Трайков, който вчера затвори „Труд“ с полиция, дразни толкова много ГЕРБ. Все пак министърът изреди фактите и дължимите суми по наема на държавния имот.

Неустойката по двата договора е над 95 хил. лв., а неплатените консумативи за над 103 хил. лв., изреди  министърът. Общо дължимите от наемателя неустойки и неплатени консумативи са за 235 794 лв., съобщи Минеков на депутатите.

На негова страна застанаха и от ПП, чиято позиция бе, че в случая става дума не за свобода на словото, а за търговски спор.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни