Connect with us

България

Продължават описите на експонати от колекцията на Божков, ако се изнесат-спира застраховката им

Публикувана

на

Оценители са в дома на бизнесмена Васил Божков. Те трябва да направят оценка на колекцията с антични предмети, която е събирана в продължение на много години. Колекцията на Васил Божков наброява около 3000 броя ценни вещи и артефакти и е оценена на милиони левове.

Покрай чисто правния аспект на казуса, възникна и въпросът за съхранението на ценните предмети от колекцията на Васил Божков в хода на разследването срещу бизнесмена. Античните предмети от колекцията са по-познати, защото са били показван на изложби в чужбина и България, докато произведения на живопистта и графиката не са били показвани и не се знае точно кой е техният собственик, обясни пред БНТ изкуствоведът и пресаташе на Националната художествена галерия Весела Радоева.

 

До момента не е искана оценка на предметите от Националната художествена галерия. В момента те помагат с мнението си как най-безопасно да стане тяхното опаковане и транспортиране до хранилище.

Идентификация, според закона, може да поиска всяко едно физическо или юридическо лице. Според профила на произведенията и според профила на музеите у нас този процес започва. За да стане това, трябва да се подготвят документи, свързани с произхода на произведението, начина на придобиване, както и официалната заявка. Формира се комисия от петима члена. Обичайната практика при извършване на идентификация е произведенията, които подлежат на оценка, да бъдат доставени физически с документация към всяко едно от тях.

 

„Нямаме никакви документи и никакви заявки за идентификация нито от Васил Божков като физическо лице, нито от някоя от неговите фирми или фондации да се направи идентификация“, каза Радоева. Тя обясни, че не всеки колекционер е длъжен да направи оценка на колекцията си. Археологът Гергана Кабакчиева, която е описвала артефактите на бизнесмена, заяви пред бТВ, че също нямало как да каже колко точно струват предметите. Тя допълни, че голяма част от тях са купувани на търгове от чужбина.

Изнасянето на колекцията на Васил Божков от музей „Васил Божков“ би отнело години. Само за един от над 3000-те предмета в нея е необходим повече от месец подготовка, а какво включва тя разяснява в изявление от снощи фондация „Тракия“. Отделно от подготовката, властите трябва да са наясно, че напуснат ли музей „Васил Божков“, всички експонати остават без застраховка.

„Към днешна дата (03.02.2020 г.) няма нито един документ, който законово обосновава изземането на предмети от колекцията – пишат от фондация „Тракия“. – Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвените спекулации за легитимността на колекцията са нелепи.“

Всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване, предупреждават от фондацията и разясняват как би трябвало да бъде направено „хипотетичното незаконно транспортиране“ на над три хилядите археологически материала:

1. За всеки трябва да бъде изготвен паспорт.

2. Състоянието му да бъде двустранно описано от експерти.

3. Да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет.

Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите – пишат още от фондацията. – Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената през 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година.

Оттам допълват, че „държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени“.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement