Connect with us

COVID-19

Пристигат нови 25 хил. ваксини, 4 случая на странични ефекти от първите ваксинирани

Публикувана

на

На летище София пристигна втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България. Втората партида съдържа 25 хил. дози ваксини, които ще бъдат разпределени на пет регионални здравни инспекции – в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Първата пратка от 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември и вече е усвоена.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че след като ваксините пристигнат до петте първи точки, ще започне спедицията и към останалите РЗИ-та. С новопристигналите ваксини продължава ваксинацията на всички желаещи на първа линия.

Ваксините пристигат в термобоксове в сух лед. Камиончетата, които ти транспортират до петте РЗИ-та, не поддържат температурен режим, тъй като той не се изисква, когато са в сух лед. В тези пет точки ваксините ще бъдат поставени на -70 градуса и ще бъдат изваждани на порции, за се изразходват в рамките на 5 дни, в които могат да се съхраняват при от 2 до 8 градуса. РЗИ-тата носят отговорност за доставката след изваждането на ваксините от термобоксовете в петте първи точки на доставка. Там приключва и ангажиментът на производителя. Веднъж извадена от фризера, ваксината не бива да се замразява повторно.

Министърът даде пример как от РЗИ София до Перник ваксината ще стигне с хладилна чанта по стандартните начини за пренос на ваксини. В Перник тя ще бъде поставена в хладилник и ще се използва в рамките на 5 дни.

След първа фаза – в рамките на седмица-две, ще започнем втора фаза – домовете за възрастни и учителите, обясни Ангелов. По думите му предстоят срещи, за да бъде уточнен броят на желаещите. В домовете за възрастни има 15 хил. души, а персоналът е 11 000. Амбицията ни е следващата седмица, максимум до 10 дни, да стартираме ваксинирането на учители и в домовете, обясни Ангелов.

На 6 януари се очаква становището на европейския регулатор за ваксината на „Модерна“ и след това ще започне дистрибуцията ѝ в ЕС, обясни още Ангелов. Според него ваксинационният план ще бъде спазен.

Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Всеки, който има нужда и иска, ще получи ваксина, категоричен беше министърът. По думите му кривата на заболяемостта е пречупена. „Започнахме да отстъпваме позиции в заболяемостта и смъртността. На 24-о място сме по замоляемост и на трето по смъртност в ЕС. Това е резултат от мерките“, каза министърът. Всъщност в рамките на съюза България от доста време поддържа една и съща позиция по смъртност, изпреварвана в различни периоди от Словения или от Хърватия, като с повече смъртни случаи на 100 000 души население е и Лихтенщайн, който обаче не е в ЕС.

След 10 дни се очаква да пристигнат още 25 хил. дози. Очакваното количество края на януари е за 35 хил. дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки, каза министърът. Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-голямо количество ваксини – през февруари – март. Първи в масовата ваксинация ще са възрастните, обясни Ангелов.

Към 1 януари има съобщени 4 нежелани реакции в България. Те са леки и умерени и вече са приключили, стана ясно още при пристигането на ваксините. В един от случаите става дума за болка, при втори – за замайване, продължило 15 мин. Третият ваксиниран се е оплакал от локална болка, а четвърти – за леко повишаване на температурата в рамките на един ден.

„Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават“, каза в неделя министърът пред Нова тв. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор. Министърът съобщи и че в момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани. Tо ще бъде уеб базирано и на него ще може да бъде намерена най-новата информация за ваксините.

В събота след работно съвещание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство действително възнамерява да изтегли по-рано ваксинациите срещу коронавирус на възрастните хора в домовете и работещия там персонал, за което дори вече тече подготовка. Тези групи по принцип бяха включени според националния ваксинационен план във втората фаза на ваксинациите заедно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след ваксинирането на медицинския и помощен персонал в болниците.

Ваксинациите на първата група у нас вече започнаха, но първата пратка ваксини, дошла у нас малко след Коледа, се оказа доста символична – 9750 броя. Количеството е достатъчно за ваксинирането на 4875 души с две дози ваксини, а според единния информационен портал ваксинираните дотук са 4739. Общият брой подлежащи на ваксини в първата фаза медицински лица е голям – 243 600 души, като до момента е заявено желание от 33% от здравния персонал. Приоритетните групи са ориентировъчни и при пристигането на достатъчно ваксини ще може да се работи паралелно с различните групи, посочиха преди време от МЗ.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement