БСП е внасяла множество сигнали за корупция в служебни кабинети на президента Румен Радев, обяви Корнелия Нинова на пресконференция. Първият сигнал е от 23 декември 2022 г., а последната жалба на социалистите е от 24 януари 2024 г., конкретизира тя. Сигналите са внасяни до СГП, САП, до главните прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов, обобщи тя и връчи на журналистите на пресконференцията папка с всички сигнали.

Те се отнасят до нарушения в четири министерства – на правосъдието, на труда и социалната политика, на електронното управление и на икономиката, в това число и за областните управители на София и Хасково. Става дума за злоупотреби с обществени поръчки и публични средства, далавери с държавни имоти и продажби, закупуване на висопроходими автомобили, доставка за храни и напитки за българските затвори, контрабанден канал от Турция, изреди тя.

„Сигнализирали сме инспектората на ВСС за това, че прокуратурата не реагира в законноустановения срок“, оплака се още Нинова.

„Ако прокуратурата не може да си намери преписките, ние ще им ги дадем. Това е принципно отношение, защото корупцията е най-големият бич за нашето общество“, добави тя.

Нинова отрече да действа в синхрон с лидера на ПГ на ДПС.

„Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние сме ги дали, вече цяла година се занимаваме с това, а не работим по слухове. Ние знаем какъв е редът – каквото знаем, ето го, черно на бяло, в съответната прокуратура“, добави Нинова и обяви, че нямат отговори.

„Интересен факт е, че Борисов, който пръв заговори за пътя на копринката, в момента се скри. Очевидно се е скатал, очевидно го е страх от тая буря, която се е завихрила в момента и чака да види накъде ще задуха вятърът“, коментира соцлидерката.

Нинова каза, че не са подавали сигнали срещу Николай Копринков и Сотир Ушев. „Конкретно за двамата, които се споменават, не сме подавали сигнали“, отговори тя на журналистически въпрос.

Лидерката на БСП коментира, че не знае нищо „за пътя на копринката – нищо повече от това, което се говори и пише. Копринката не ни интересува и не е бил предмет на действия. Не си служим със слухове, действаме институционално“.

„БСП е сериозна партия, която се бори с корупцията, независимо къде е тя. Органите да говорят, Копринков да говори, Ушев да говори, президентът да говори“, призова още Нинова.

„Нямаме страх от партия на Радев, но не е редно, укоримо е това поведение. Ако иска, да напусне президентството и да спечели избори. Другото е да инженерстваш поредния проект. Страх няма, това е поредният проект на президента Радев, което е нарушение не само на правила, но и на морал“, заключи Нинова

vlastta.bg