Connect with us

България

Президентът връчи мандата на Нинова. За Радев БСП значи свобода, демокрация и почтеност…

Публикувана

на

Президентът Румен Радев връчи днес на БСП третия мандат за съставяне на правителство, употребявайки много мили думи за партията. Обръщайки се към Корнелия Нинова, той каза, че е избрал БСП, защото партията изповядва „ценностите свобода, солидарност, справедливост“. Освен това проявила най-голяма откритост и диалогичност през последните седмици. „Но най-важната причина са хиляди почтени социалисти, които лично познавам“, каза още той. Напрактика скоро не е имало политик, още повече от висок ранг, който да е употребявал такива ласкателства  за партията.

Именно „хиляди честните хора и вътрешнопартийната демокрация“ били гарант сега, че правото да се състави кабинет ще бъде използвано, за да се защитават „ясни ценности“ и да се потърсят „безспорни познати на обществото личности“. Според президента България има нужда от личности, историческа задача било те да бъдат открити. Държавният глава се обяви против „размиването на политическата отговорност зад експертна или друга формула“.

Корнелия Нинова благодари и отвърна, че БСП ще направи всичко възможно, за да бъде съставено редовно правителство.

По рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще покани Слави Трифонов на срещите, на които ще се преговаря как да се изпълни третият проучвателен мандат за сформиране на кабинет. Според нея лидерите на всички 4 партии (без ГЕРБ и ДПС), които ще опитат да съставят управление, трябва да присъстват на открити разговори пред медиите.

„Моментът е толкова сложен, че трябва да се поеме лидерска отговорност. Ще поканим Слави Трифонов. Говорих с него, няма да си спомня точно кой ден, но говорихме скоро за правителство“, каза Нинова пред БНТ, но отказа да разкрие повече детайли.

В 20:30 ч. в петък Слави Трифонов ще даде интервю за националната телевизия.„Много е важно какво ще каже, но нека той си го каже сам“заяви лидерът на БСП. „Позицията му е много важна, защото те са първа политическа сила. Без тях не може да има стабилен кабинет“.

Нинова каза, че не е изненадана от поведението на ИТН, които към момента отказват да се включат в преговорите за третия мандат след провала на собствения им проектокабинет.

„За партията сигурно действията им са нормални – по тяхната логика. Ние искаме баланс между тази логика и принципите на управление. Те първо казаха „няма да преговаряме с БСП“, имаше преговори. Казаха „няма да има документ“, подписахме такъв. Сега се надявам да преосмислят. Проявяват и разум, и разбиране, но от другата страна ще трябва да има убеждаване – не с партийни аргументи, а с държавнически“, заяви лидерът на БСП.

Попитана дали социалистите биха предложили на ИТН да излъчат министър-председател и други министри, тя отговори: „Бихме ги поканили да си кажат мнението, предложенията. Това е работещият вариант.Седнат ли да мерят его, претенции, всичко ще се промени“.

Нинова даде подробности как БСП смята да организира преговорите за съставяне на правителство с третия мандат – първо чрез двустранни срещи с всяка от „партиите на промяната“, а после с обща дискусия.

„Имаме добра база да стъпим на първоначалния документ, там и 4-те партии бяхме съгласни с приоритетите. От ДБ имат съдебна реформа, от нас има социална програма, от ИТН и ИБГНИ също има важни неща. Трябва да има редовен кабинет заради тежите кризи, които ни чакат. Ето го общото, различията са техните противоречия. Да, нашата роля е на медиатор, да намерим общия език. Ние няма да предложим готов Министерски съвет. Миналия път това не се получи. Длъжни сме да опитаме да запазим диалогичност“, каза Нинова.

„Може всеки да предложи премиер и ще го решим в един разумен разговор“, заяви тя. Според нея „задкулисието“ в лицето на ГЕРБ ще си вземе глътка въздух, ако и с третия мандат се провали опитът за съставяне на редовно правителство. Този модел, според Нинова, не си е отишъл, а е бил „леко разклатен“. Тя цитира и последното проучване на „Маркет линкс“, което показа, че при трети избори партията на Бойко Борисов ще се върне на върха с 21,6%. „Това се дължи на разочарование, че партиите на протеста не успяха да започнат промяната. Борисов не е за подценяване“, заяви Нинова и добави, че се радва за повишеното доверие с 2 или 3 процента в рамките на месец. Според изследването – БСП е на едно ниво с ИТН с подкрепа 15,7%. Пред тях е ДБ с 16,5 на сто.

„С третия мандат отговорността да запазим това доверие и да го повишим, е огромна. Трябва да действаме мъдро, спокойно, дипломатично и уважително. Нападките пречат на големия процес – на обединението за спасение на България“, каза Нинова.

Според нея БСП влиза в преговорите като коалиция, която през последните 4 години „принципно и неотклонно“ е била опозиция на стария модел и сега продължава да иска промяна. По думите ѝ – „партиите на протеста“ грешно са начертали разделителната линия между новото и статуквото, като към втората графа незаслужено са включили левицата. После обаче, смята тя, са променили мнението си „справедливо“.

На въпрос защо отказва да е кандидат за премиер, Нинова отговори, че ситуацията е деликатна и „сигурно“ някои от другите партии няма да приеме лидерът на едната формация да е премиер. „Знаем политическата си тежест, нямаме претенции на първа сила. Мен лично постът не ме блазни“, каза тя.

Попитана дали част от служебния кабинет ще остане в състава на редовно правителство, Нинова заяви, че първо БСП ще се консултира за това с президента, след което ще разговаря със съответните министри.

„Радев направи едно изказване, че служебният кабинет не може да остане като наследство на партиите“, припомни тя.

Според нея БСП са получили третия мандат, защото роля е изиграло поведението на социалистите в първия етап от преговорите, „когато проявихме мъдрост“. „Докато партиите на протеста създадоха напрежение, ние останахме хората, които можем да пуснем мост пред тях“, смята тя.

Нинова не иска да поставя „срок на годност“ на евентуален редовен кабинет с третия мандат, а „срок за извършване на определени задачи“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement