Connect with us

Водещи новини

Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ

Публикувана

на

С четири гласа „за“ и един „въздържал се“ Съветът за електронни медии (СЕМ) отново избра журналистът Бетина Жотева за свой председател. Преди година тя смени на ръководния пост София Владимирова, като новият ѝ мандат също е една година.

По закон – председателят на медийния регулатор представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките на институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.

Бетина Жотева стана член на медийния регулатор през 2016, като бе назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев. Преди това тя бе говорител на Министерството на външните работи, както и съветник по медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор в служебното правителство от 2014 г. Била е директор на дирекция „Връзки с обществеността, комуникация и протокол” в Министерството на икономиката и енергетиката, а от 2010 до 2013 г. водеше същата дирекция към Министерството на финансите.

Жотева има дългогодишен опит в областта на медиите. Започва кариерата си на журналист през 1990 г. в БНТ – като редактор и водещ на централните и вечерните новини, а в периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. „Труд“ и директор на бюрото на вестника в Брюксел. След това, в период от две години, е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Жотева има бакалавърска степен от Държавния университет в Будапеща и магистърска степен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по философия и философски науки. Говори английски, руски и френски, ползва унгарски и испански език.

На заседанието си в понеделник Съветът за електронни медии реши да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намалените бюджети на обществените медии и на самия СЕМ, съобщава БНР. Медийният регулатор за пореден път ще постави въпроса за необходимостта от реформа във финансирането на обществените медии.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement