Connect with us

България

СЕМ не избра нов генерален директор на БНТ (обновена)

Публикувана

на

Съветът за електронни медии не успя да избере нов генерален директор на БНТ след първото гласуване в процедурата, която върви в момента. При първия вот нито един от 8-те участници в конкурса не събра необходимите три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. След час ще се проведе второ заседание, на която те ще гласуват отново. Ако след второто и евентуалното след третото пресяване отново никой не събере три гласа, конкурсът ще бъде прекратен и действащият шеф на БНТ Емил Кошлуков ще остане като временен генерален директор.

При първото преброяване един глас събра бившия шеф на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков. Неговата кандидатура бе подкрепена от един от най-новите членове на СЕМ от квотата на Народното събрание – бившият водещ в „Дарик радио“ Пролет Велкова. Велкова стана част от СЕМ преди около месец по предложение на „Демократична България“. Нейният колега от парламентарната квота – юристът Симона Велева, гласува за бившия юрисконсулт Ирина Величкова. Велева влезе в СЕМ като номинация на „Продължаваме промяната“.

Много интересен в този етап обаче се оказа вотът на бившия репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова. Тя гласува „въздържал се“, въпреки че призна, че най-много е харесала идеите и предложенията на Венелин Петков за БНТ. Наплатанова мотивира решението си с това, че не иска да бъде обвинение в пристрастия към бившия си шеф в частната телевизия.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова също не подкрепи нито един от кандидатите. Според нея в конкурса не се е явил човека, който е в състояние да събуди „спящия великан“, както вчера Венелин Петков нарече обществената медия. Тя изрази надежда, че подходящият кандидат ще се появи в една следваща процедура.

Най-старият член на съвета Галина Георгиева, която е в него от 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, гласува за действащия шеф на националната телевизия Емил Кошлуков.

Останалите кандидати за нов директор на БНТ са спортният журналист Сашо Йовков, членът на УС на телевизията Василена Матакева,  директорът на БНР в Кърджали Красимир Ангелов и преподавателят в Софийския университет Светлана Божилова.

След едночасово заседание, СЕМ проведе второ гласуване и отново не избра кандидат. Симона Велева направи ново предложение – Сашо Диков. Резултатите от гласуването са следните:

 

– Емил Кошлуков 1 глас „за“ и 4 „против“
– Венелин Петков – 2 гласа „за“, 3 „въздържал се“
– Сашо Диков – 2 гласа „за“, 3 „въздържал се“

 

Последва вот, при който Диков бе подкрепен както от нея, така и от Соня Момчилова. Два гласа – от Пролет Велкова и от Симона Велева, във втория тур получи и Венелин Петков. Отново само с един глас подкрепа остана действащият генерален директор Кошлуков – на Галина Георгиева. Въпреки това в крайна сметка той остана печеливш от разногласията между представителите на Румен Радев и колегите им от парламентарната квота. Куриозното е, че по време на дебатите всички те заявиха, че бившият депутат не трябва да остане на заемания от него пост. С гласуването си обаче те спомогнаха да се случи точно обратното.

„Не се гордея, не мисля, че е в обществен интерес и с решението си не правим услуга нито на БНТ, нито на СЕМ“, каза на финала Пролет Велкова. Тя обясни, че още преди месец е чула слух, че няма да има избор на генерален директор, за да остане Кошлуков. „Казах си, че не е възможно подобно интригантстване, но днес се случи точно това“, поясни Велкова.

„Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията си и показаха своята независима позиция. Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. Трябва да подходим с други принципи и прийоми и да убедим телевизионери да участват в процедурата“, изказа друго мнение шефът на СЕМ Соня Момчилова.

„Новият състав на СЕМ не произведе избор“, обобщи представителят на ГЕРБ Галина Георгиева.

„С което аз лично се гордея“, отговори Момчилова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement