„България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, потреблението пада, при горивата сривът е 15%“ – това заяви по време на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Той даде информация и за работата на два български института по изработката на предпазни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от коронавируса.

„Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат“, уточни Борисов.

Той нареди на министрите на икономиката и на здравеопазването Емил Караниколов и Кирил Ананиев, „докато изпият по едно кафе“, да се свържат с фирми и да се договорят условията за производство на такъв тип маски.

„В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски“, съобщи председателят на академията проф. Юлиан Ревалски, който беше поканен на заседанието.

За целта е извлечен активен въглен като отпаден продукт от костилките на кайсии. В БАН имат и необходимото финансиране от 6 милиона лева и могат да предоставят количество за българските производители за вграждане в маските.

Междувременно Министерството на здравеопазването ще закупи маски и ще ги раздава по институции. Предотвратен е опит за нелегално изнасяне на 7500 маски, чийто износ вече е забранен. Днес обаче се очаква камион от Турция със защитни облекла.

Театри и кина могат да бъдат отворени, като препоръка ще бъде приложено да се продават билети през едно място, беше обявено още по повод протеста на гилдиите, че търпят огромни загуби, а мярката е наедакватна.

По време на заседанието стана ясно още, че „София тех парк“ е включен в решаването на проблемите. Представител на парка заяви, че до два месеца може да започне тестване на разработвана вече 4 години от българска компания микромолекула за лечение на коронавирус и до момента има положителни сертификати от лаборатории в САЩ и Белгия. Започват първите стъпки за финансирането на този продукт. До края на годината, когато бъде пуснат суперкомпютърът, част от европейската мрежа, ще могат да моделират точно и да предвиждат всякакви критични ситуации.

Борисов обяви, че в 18 часа ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн. В него ще вземат участие както премиери и президенти от Европа, така и членове на Европейския парламент и Европейската комисия.

„Ще поискаме 130 млн. евро, за да оборудваме полицаите за тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директно да се поръча оборудване от Германия. С лидерите от ЕС ще обсъдим както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса“, обясни премиерът.

Междувеменно от днес бяха въведени извънредни мерки за сигурност в Министерския съвет. Лекар посреща всеки, който влиза в сградата на правителството, и мери температурата му.

Снимка: БТА

На входа е поставен и дезинфектант за ръце, който пристигащите трябва да използват. Освен това на всички се предоставят маски за лице.

Снимка: БТА

С маски и ръкавици вече са и служителите на НСО, които охраняват зданието.

От днес извънредни мерки бяха въведени и в двете сгради на Народното събрание – на пл. „Народно събрание“ 2 и на пл. „Княз Александър Първи“ 1. Със заповед на председателя Цвета Караянчева се ограничава присъствието на външни лица на пленарните заседания и заседанията на комисии, без това да засяга нормалното протичане на дейността им. Достъпът на външни лица ще се извършва по заявка от съответната комисия. Не се разрешава командироване в чужбина на народни представители и парламентарни служители, а разрешените към момента командировки се отменят. Не се допуска и издаването на еднократни пропуски за достъп до сградите на Народното събрание, с изключение на такива за представители на медиите.

Със заповед на Иван Гешев е преустановен и приемът на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.

vlastta.bg