Connect with us

България

Борисов свиква национално съвещание на ГЕРБ: за бъдещето на сглобката

Публикувана

на

На тридневно национално съвещание през следващата седмица ГЕРБ да реши дали остава във властта. Този план обяви лидерът на партията Бойко Борисов, който посети недостроеното трасе на магистрала „Хемус“ в близост до Ловеч. Намерението му е съвещанието да започне от сряда (8 ноември), когато трябва да е първото заседание на парламента след паузата, гласувана заради местните избори. В парламента препоръча на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да приемат закони с „аверите си“, като изброи БСП и „Възраждане“.

 

„Ще гледам кой какво прави в неделя. Това ще определи политиката на нашата партия. Навсякъде хората от ГЕРБ бушуват срещу безобразията и това, което правят“, каза Борисов.

 

По-късно от Плевен Борисов поясни, че „сглобката“ с „Продължаваме промяната – Демократична България“ повече не трябвало да съществува в този вид, а да функционира „както трябва“, не на парче. Трябвало да има коалиционно споразумение, но не искал коалиция. Преди да се вземат решения трябвало да се разпише ясно какво трябва да се прави. Изтъкна две решения на правителството от вчера – одобрен проект за купуване на бойни машини „Страйкър“ от САЩ и неодобрени законови промени, предложени от регионалното министерство, които са свързани с дострояването на магистрала „Хемус“.

„Решения на Министерски съвет не са съгласувани, Мария Габриел е в САЩ цяла седмица, те си говорят само с ДПС, с мен и моята партия не си говорят“, каза Борисов.

Въпреки недоволството, Борисов подчерта, че ако сглобката окончателно се разпадне, „другото е много страшно“, като визира нови избори и невъзможност формациите да се съберат отново години наред. Каза, че е готов да продължи, но без „тънки номера“, имайки предвид спиране, по думите му, на строежа на магистрала „Хемус“, чието довършване кандидатите на ГЕРБ за кметове в цяла Северна България обещавали.

За пореден път през тази седмица той се оплака от поведението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ преди балотажа на местните избори. По думите му формацията имала „много ортаци и авери“, и по места „мърсувала с всякакви партии и коалиции“ срещу ГЕРБ, но не даде нито един конкретен пример. Отново заплаши, че ГЕРБ няма да подкрепи бюджета за следващата година, ако в него не влязат големи инфраструктурни проекти като строжа на магистралите „Хемус“ и „Струма“, пътят Русе – Велико Търново и т.н.

 

„Ще гледаме сеир тепърва. Завират се по вили, кръчмета тайно. Не виждам смисъл да се срещам повече с тях“, каза Борисов. В Ловеч Борисов използва за аудитория местни активисти на ГЕРБ, които му заявиха, че всички може да бъдат глобени заради разходката по насипаното с чакъл трасе на магистралата, а той отвърна скептично: „Ще ни глобят, ще ни глобят…“.Борисов недоволства от вчерашно решение на правителството за приет доклад на министъра на отбраната Тодор Тагарев, с който е одобрен проект за договор със САЩ за придобиване на бойни машини „Страйкър“. В решението е посочено още, че е упълномощено длъжностно лице, което да проведе преговори и подпише договора след приемане от Народното събрание на проект за инвестиционен разход.“Съгласно Закона за международните договори на България този проект на международен договор трябва да бъде одобрен от правителството и да бъде упълномощено определено длъжностно лице за неговото подписване от страна на България. Предвижда се последващо ратифициране на договора от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила“, пише в решението. Днес Борисов изтъкна именно това решение на правителството.

„Вчера Министерският съвет с премиера Денков гласували за „Страйкър“-ите без да има решение на парламента. С това си гласуване ще ни вкарат в такъв юридически казус, че не е истина“, каза той.По-късно от Плевен Борисов добави, че партията е твърдо „за“ купуването на машините, но това трябвало да реши първо парламентът, при това заедно с бюджета. Обадил се на премиера Денков, като го е призовал да изчака с решението да минат изборите.В началото на октомври министърът на отбраната Тодор Тагарев призова пред Би Ти Ви Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори с мотива, че в противен случай има рискове сроковете да бъдат изпуснати. По-късно това изказване стана повод за критики в парламента от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. Oт ДПС също реагираха остро, като депутатът Делян Пеевски заяви, че ако Тагарев е изискал нещо от парламента, трябва да си подаде оставката, тъй като няма това право.По закон всеки голям разход на военните между 50 и 100 млн. лв. трябва да бъде гласуван от Министерския съвет, а над 100 млн. лв. – от депутатите в парламента. Според проектодоговора с американското правителство ориентировъчната цена на всичките близо 200 машини за преоборудване на една механизирана бригада на пехотата ще около 2.5 млрд. лв., тоест много над тази сума.

vlastta.bg

 

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни