Connect with us

Войната в Украйна

Премиерът не изключи засилено присъствие на НАТО у нас

Публикувана

на

Премиерът Кирил Петков не изключи възможност за засилване на военното присъствие у нас с оглед на обявеното от НАТО намерение за подсилване на източния фланг заради конфликта в Украйна. Петков на няколко пъти отказа да отговори категорично на въпроса ще пристигнат ли у нас допълнителен състав и техника с аргумента, че решението ще се вземе на ниво НАТО. Пред журналисти в Брюксел премиерът хем изтъкна наличието на български батальон, хем допълни, че в отбранителната система има дефицити и на предстоящите срещи на НАТО ще се решава как да бъдат запълнени те.

„Ние си имаме наш батальон, има и дефицити, те ще бъдат попълнени. Трябва да говорим на един глас по тази тема. Ние сме натовска войска, координацията на войските е на ниво НАТО. Въпрос на оптимизация на системата на НАТО е къде какви дефицити ще бъдат попълнени“, коментира Петков в отговор на въпрос ще се пращат ли натовски подкрепления у нас. Той натърти, че заглавия от рода на „НАТО решава“ са неправилни, защото решението е общо. „Правилното заключение е че ние сме част от НАТО и координацията става ниво НАТО“, заяви Петков.

Премиерът не влезе в много детайли около позицията на България по гласуваните от ЕС санкции за Русия, като спомена само едно конкретно решение, по което страната ни е била против – ограничаването на износа на нефт. „На проведените вчера разговори имаше гласове за много силни санкции и за средно силни, но нямаше за меки. Никой не е очаквал толкова бърза, толкова масирана атака с толкова много жертви. 1/3 от украинската армия е вече унищожена“, коментира Петков пакета от гласувани от ЕС санкции. На конкретен въпрос за какво е настояла България – за много силни или за средно силни санкции, премиерът обясни, че позицията ни е била за достатъчно смели мерки. Петков не пожела да коментира кои държави как са се произнесли по темата за включването на самия Владимир Путин в списъка със сакнционираните с аргумента, че в едно семейство трябва да се говори на един глас и допълни, че темата със санкциите не е приключила. „Руската федерация не може да остане безнаказана. Млади момчета и от руската, и от украинската страна в момента умират заради един лидер, който стои на дългата маса и взема ужасни погрешни решения“, коментира Петков. Той допълни, че санкциите трябва да са добре балансирани, за да наказват бизнеса, а не обикновените руснаци. „Путин не си дава сметка, че живеем в много глобален свят. Това, което се е случвало преди век, вече не е същото. Светът е много свързан и ако ограничиш свързаността си с европейския пазар и САЩ, ще пострадаш. Да, можеш да търгуваш с Азия, но вече ще е на различни страни. Всъщност руската икономика е много мъничка. Какво има русия – има петрол, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети“, коментира Петков, цитирайки сравнение, направено от американския сенатор Джон Маккейн. Той допълни, че е въпрос на имунна система вътре в Русия да има отпор. „Аз не бих гледал някакъв човек, който наричам лидер, да унищожава стойността на моята компания и моите клиенти“, допълни Петков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни