Connect with us

България

Преговорите в сектор“Здравеопазване“: електронно досие, безплатни лекарства за деца и нови заплати за медиците

Публикувана

на

Разговорите между формациите за желаните промени в здравеопазването приключиха около пет часа и половина след началото им, като с това засега са най-дълго продължилите дебати между „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Срещата приключи със заключение, че за реоформирането на здравната система ще са необходими още средства. Асен Василев обяви, че ако той е министър на финансите, ще положи усилия за допълнителни средства. По думите му пари ще се намерят „като спрем течовете в системата и в другите системи.

Съгласие беше постигнато около въвеждането на електронно пациентско досие (отново и отново) и на електронното здравеопазване. Представителите и на четирите преговарящи партии искат и постепенното въвеждане на диагностично-свързаните групи. Това ще стане първо с пилотен проект, за да се види как ще действа, а междувременно да бъдат предоговорени сега съществуващите клинични пътеки.

Общо се оказа и желанието на всички да бъде изградена Национална детска болница.

Сериозни спорове предизвика предложението на БСП за въвеждане на безплатни лекарства за деца до 14 г. От „Демократична България“ възроптаха, че въвеждането на напълно безплатни лекарства ще доведе до неотговорно поведение от страна на родителите, които няма да дават безплатните лекарства на децата, само защото са безплатни. „Ако родителят извади 20 стотинки, няма да сложи антибиотика в шкафа с други неизпити антибиотици“, коментира д-р Таня Андреева. Асен Василев попита как ще се гарантира контрол, така че да не се изписват безплатни лекарстви на деца, които всъщност са предназначени за родителите им. Участниците се съгласиха, че въвеждането на доплащане е добър контрол. На съвестта на личните лекари ще бъде да не злоупотребяват, обясни Михайлов. Бе направено и допълнително уточнение – безплатните лекарства да не са за всички диагнози, а само за остри заболявания. Те ще са 95% безплатни, като родителите ще доплащат само 5%. „Може да ставаме смешни, но по-добре така, отколкото липса на консенсус“, аргументира се Асен Василев. Дебатът за доплащането изостри настроенията и доведе до нападателен тон между представители на БСП и ДБ. По настояване на „Демократична България“ бе прието и педиатрите да започнат да получават потребителска такса от държавата.

Ще бъдат приети нови правила за заплатите в държавните и общински лечебни заведения, като ще се определят базови минимални възнаграждения. Целта е да се гарантира, че има добра минимална база за заплащане независимо от лечебното заведение и населеното място. По настояване на „Продължаваме промяна“ бе въведено и ограничение: разликата между максимално и минимално възнаграждение да не е 20 пъти. ПП настоява и да не се заемат управленскси позиции  в две структури, но според участници в дискусията това може да взриви университетските болници. Въпреки това формулировката бе приета. Ще бъде въведена и мандатност за управленсксите позиции – с позволени максимум 2 мандата. БСП бе против, но в крайна сметка се съгласи. За мандатност настоя и ПП, и ИТН.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement