Connect with us

България

ПП: Гешев да отговори защо прокуратурата се счита за заплаха за САЩ

Публикувана

на

„Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и от главния прокурор Иван Гешев за изводите на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа. Това съобщи пресцентърът на партията в първа реакция на писмото на Дейвидсън, за което се разбра на 23 декември. „Сега“ потърси коментар от пресслужбата на Гешев преди дни, но реакция и до днес няма. Реакция няма и от Висшия съдебен съвет, но обичайно мнозинството в него твърдо подкрепя главния прокурор.

По закон най-малко веднъж на всеки три месеца в парламентарната комисия по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Т.е. тази процедура би могла да бъде ползвана, за да се потърси официален коментар от Гешев по темата.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа, припомня ПП. В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона „Магнитски“.

Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван Гешев заради пренебрегването на санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“. Той пише за

ПП призовава представляващия Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България, се казва още в позицията на партията. И се напомня, че в началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.

„Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година“, пише в съобщението. Според ПП е недопустимо българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Партията настоява парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. „Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор“, гласи позицията на ПП.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни