Connect with us

COVID-19

Последни данни: 220 заразени с COVID 19 у нас

Публикувана

на

Два нови случая на заразени са открити от снощи досега, съобщи председателят на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Става дума за мъж на 35 г. от Пловдив, и жена на 60 г. от същия град. Те са настанени в МБАЛ „Георги Странски“ в града със симптоми. С това общо заразените в страната стават общо 220.

Той обяви и че готовността на болниците да приемат болни от коронавирус върви с бързи темпове и с разбиране от мениджърите и персонала, До 3 дни трябва да докладват каква им е готовността – с брой легла, персонал и дихателни апарати, обяви Мутафчийски.

Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му все още на борда има коронавирус. „Вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои“, заяви Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе.

„Има все повече дарители, което е много хубаво. Показва мобилизацията на цялото общество“, каза Венцислав Мутафчийски.

Благодарение на взетите мерки вече в страната няма грип Б, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и член на националния щаб. Благодарение на безпрецедентните мерки на националния оперативен щаб, когато открихме втора вълна на грип Б, може да се похвалим, че грип няма и колегите трябва да мислят за изследвания в указаните лаборатории, когато имат случаи на двойна пневмония.

Ще направим справка дали и втората проба на Кирил Домусчиев е отрицателна. Ако е така, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва да се потвърди и с втора отрицателна. Ако е така, вече броят на оздравелите ще е 5″, обясни Венцислав Мутафчийски.

„Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал“, каза професор д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Има злоупотреби с декларациите. Вместо да се осъзнаем защо е тази мярка, ние търсим начин да го заобиколим, отбеляза Мутафчийски.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2020
ПВСЧПСН
« мар.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement