Connect with us

България

Посланик Митрофанова и руският владика на гости във Врана на Симеон Сакскобурготски

Публикувана

на

„Външният министър“ на руската църква Волоколамският митрополит Антоний се е срещнал вчера със Симеон ІІ Сакскобургготски, съобщи на сайта си руската патриаршия. Според информацията Антоний е бил в България заради честването на 70-годишнината на подворието на руската православна църква у нас.

На срещата присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Е.В. Митрофанова, и.д Протойерей Игор Якимчук, заместник-председател на ОВЦС, архимандрит Васиан (Змеев), предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, и свещеник Александър Ершов, помощник на председателя на ОВЦС, пише още в съобщението.

Антоний поздравил предстоятеля на Царския дом в България от името на руския патриарх Кирил, който му благодари за усилията за сближаване на руската и българската църкви. Симеон върнал поздравите, пише още в сайта патриаршия.ру.

Там са публикувани и снимки от срещата, от които личи, че са направени в царската резиденция „Врана“.

На една от снимките Сакскобургготски позира с руски духовници и с Митрофанова пред портрета на своя баща – покойния цар Борис III. Избиването и прогонването на царското семейство от България се случва преди 78 година заради окупацията на България от войските на СССР.

„Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза неговия забележителен принос за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и личния принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на отношенията между Руската и Българската православна църква“, се казва в информацията.

Сакскобургготски също е предал „поздрави и благопожелания“ на патриарх Кирил. Митрополит Антоний не е посрещнат от българския патриарх Неофит.

По-рано през деня на 6 декември протестиращи граждани блокираха входа на руската църква в центъра на София заради визитата на Антоний. В църквата бяха още бившият вицепремиер и вътрешен министър Румен Петков, както и Митрофанова.

Във фейсбук те се споделят с доста неодобрителни коментари.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни