Connect with us

Топ тема на деня

Пореден седми опит за избор на председател на СОС: ПП-ДБ извадиха нов кандидат…

Публикувана

на

Седми пореден опит в Столичния общински съвет да бъде избран негов председател. Все още той се провежда в рамките на първото заседание на СОС след изборите, въпреки че съветниците доближават третия месец от безплодните опити да заработят.

Започна и тайното гласуване между трима кандидати – на ПП-ДБ-СС, БСП и ИТН.

Още в началото на днешното събиране ПП-ДБ-СС поднесоха изненада, като номинираха нов кандидат за поста – съветника от „Продължаваме промяната“ Цветомир Петров и така се отказаха от многократно предлагания лидер на „Спаси София“ Борис Бонев. Магистърът по управление на администрацията беше представен като диалогичен, открит и умеещ да търси разбирателство. От БСП и „Има такъв народ“ не отстъпиха от досегашните си кандидатури и издигнаха отново Диана Тонова и Пламен Данаилов. От ГЕРБ замълчаха и не издигнаха кандидат, нито коментираха новия кандидат на ПП-ДБ-СС.

Никой от тримата не събра повече от половината гласове на първия тур. Така на балотаж отидоха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, който получи 23 гласа, и Диана Тонова от БСП, за която са гласували 9 съветници. Четирима дадоха вота си за Пламен Данаилов от ИТН и така той отпадна от участие в развръзката.

Ако се стигне до избор, това ще сложи край на продължаващия вече над 2 месеца блокаж на градския парламент на София. Към днешното заседание ще има повишен интерес, тъй като вчера общинският съветник и лидер на „Синя София“ проф. Вили Лилков коментира, че най-после очаква „бял дим“ за избран шеф на СОС.

Преди да започне тайното гласуване общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера предложи почивка, за да се проведат политически консултации, защото, по думите му, отново няма да има резултат. Той заяви, че от 10 януари насам разговори и консултации между политическите сили и кмета Васил Терзиев не са провеждани, нито е било консултирано с останалите името на новия кандидат на ПП-ДБ-СС.

„Какъв ще бъде резултатът от упражнението с бюлетините и този път?“, попита Контрера. Ние не сме мръднали нито на йота от последния път. От вчера името на Цветомир Петров се тиражира, но то не е коментирано на никакви разговори. Последният ни беше на 10 януари при кмета Терзиев. Оттогава нямаше покана“, каза съветникът.

„Сега имаме отново три кандидатури. В последния разговор, където ГЕРБ и „Възраждане“ не присъстваха, коментирахме два варианта – този за ротационен председател се отхвърли поради липса на желаещи да се ротират, остана вариантът с временен избор на председател, като бяха изказани възражения срещу кандидата на ИТН и темата остана отворена за разговор. Мислите ли, че резултатът ще е същият?“, попита Контрера.

„Ако се поддадем на спекулацията, че срокът ни на годност изтичал, трябва да правим всеки ден заседания. Иначе можем да си гласуваме с бюлетинките колкото искаме“, добави представителят на ВМРО в СОС по повод изказването на председателката на ОИК Полина Витанова, че ако не изберат председател до 13 февруари, следват нови избори за СОС.

Досегашният кандидат на ПП-ДБ-СС Борис Бонев пък заяви, че няма нужда от почивка, тъй като сме вече в процедура по номинации и гласуване, като предложи такава да се състои за консултации след първия тур и преди втория, ако отново няма избран председател на СОС. „След първи тур, когато видим резултатите, тогава да се съберем и да направим консултации, за да видим дали поне на втори тур ще има достатъчно консенсусен кандидат“, предложи той.

Предложението на Контрера за 30-минутна почивка преди вота беше отхвърлено с гласуване и съветниците пристъпиха към подготовка и провеждане на тайния вот.

Кой е новият кандидат на ПП-ДБ?

Цветомир Петров е избран за общински съветник от листата на коалицията Обединени за София, в която влизат Продължаваме промнята, Демократична България и Спаси София.

Петров е роден през 1990 година и е магистър по Управление и администрация от УНСС.

Политическият път на Петров минава през ВМРО, а от 2020 година е част от Продължаваме промяната.

Цветомир Петров е областен координатор на партията за 24 МИР София.

Между 2015 и 2018 г. е бил експерт в областната администрация на София, а след това, в периода 2018 – 2021 година, заема длъжността „главен експерт“ в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). По това време министри саа Нено Димов – от квотата на ВМРО и Емил Димитров (известен с прякора си Ревизоро), отново като представител на ВМРО-БНД.

Професионалният път на Петров продължава като ръководител на екип секционни избирателни комисии за София-град на „Продължаваме промяната“ на последните парламентарни избори от 2022 година.

След като е избран за общински съветник, Цветомир Петров влиза в преговорните екипи между политически групи в търсене на разбирателство за избор на председател на СОС.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни