Connect with us

България

Областният управител блокира избора на комисии в СОС

Публикувана

на

Областният управител на София Вяра Тодева изпрати писмо-заповед до Столичния общински съвет, че връща решението, с което бяха разпределени комисии в местния парламент на 8 февруари. Според нея има съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения.

„При осъществяване на контрола за законосъобразност на горните решения се установи, че същите са незаконосъобразни поради приемането им в противоречие с разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, касаещи спазване на процедурата и реда за свикване на заседания на СОС, уредени в чл. 65 и чл. 67 от същия, и разпоредите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)“, пише в мотивите си Тодева.

Областният управител счита заседание № 2, открито в 18:30 часа на 08.02.2024 г., „за проведено при грубо нарушение на процесуалните правила на Правилника“, обвинява заместник-председателя Георги Георгиев в неправомерно водене, и обявава, че връща за ново обсъждане Решение № 3 и Решение № 4, приети от Столичен общински съвет – Столична община на 08.02.2024 г., като незаконосъобразни.

„Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство“, пише още Тодева.

Поредният изненадващ обрат около формирането на новия общински съвет и неговите комисии беше коментирана от съветника от ГЕРБ Антон Хекимян:

Битката на „Промяната“ за повече власт и пари отново блокира работата за София. След над 160 дни безвремие в столицата областният управител на София Вяра Тодева, назначен от „Продължаваме промяната“, изпълни нареждането на Борис Бонев и Васил Терзиев и отново блокира работата в Столичния общински съвет!

Въпреки направения компромис от страна на всички политически групи към ПП-ДБ-СС с цел отпушване на работата на Столичния общински съвет, амбицията на „спасителите“ за повече постове и пари отново хвърля СОС в политическа криза.

ПП-ДБ-СС настояват да овладеят цялата Община и да управляват еднолично столицата – нещо, което избирателите не са им отредили. Без мнозинство, което вече повече от три месеца са неспособни да постигнат. С гласуването си на 8.02.2024г. показахме, че нямаме никакво доверие на „спасителите“ на София и успяхме да постигнем здравословен баланс в управлението на комисиите в Столичния общински съвет.

Председателите на комисии към СОС от ГЕРБ-СДС започнаха работа и без да отлагат насрочиха първите заседания и определиха дневния ред на поверените им комисии.

Днес ПП-ДБ-СС отново дръпнаха ръчната спирачка на столицата, настоявайки изборът на председатели на комисии да бъде върнат за прегласуване чрез несъстоятелните мотиви на назначения от тях областен управител.

Вяра Тодева твърди, че не са спазени установените процедури в правилника за работа на Столичния общински съвет по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари.

Припомняме на г-жа Тодева, че именно групата на нейното политическо семейство гласува в подкрепа на провеждането на същото заседание, което тя днес обявява за нелегитимно.

Подчертаваме, че именно групата на ПП-ДБ-СС гласува за удължаване на времето на работа на СОС до приемане на съставите на комисиите.

Групата на ГЕРБ-СДС категорично се противопоставя на използването на държавните институции за лични цели по приятелска или властова линия. Настояваме за публично обяснение от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев кой и с каква цел принуди назначения от „Промяната“ областен управител на София Вяра Тодева да оспори валидността на заседанието на СОС, свикано и удължено от самите тях.

ГЕРБ ще продължи да защитава интересите на жителите на София, докато „спасителите“ продължават да блокират работата на СОС заради личната си лакомия за повече власт и пари! Ние няма да позволим София да бъде заложник на болезнените амбиции на една група хора, които смятат столицата за частна фирма, чието управление им се полага. София не е на Васил Терзиев или на Борис Бонев, а на всички нейни жители!“, написа Хекимян във Фейсбук.

Малко по-късно през деня ГЕРБ ще дадат и пресконференция по темата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни