Connect with us

България

Почитаме Света Марина – покровителка на брака и водите

Публикувана

на

Днес Църквата чества паметта на света великомъченица Марина (Маргарита). Девойката била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята велика милост й дал да узнае истината и я призовал към служение на истинния Бог.

Легендата…

В това време римските власти жестоко преследвали християните. Много от Христовите последователи се криели по пустините и планините. От един таен християнин 12-годишната Марина за пръв път чула за Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило с любов към Бога.

Тя много желаела да получи кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. Тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. След като Марина навършила шестнадесетата си годишнина, Бог решил да изпита твърдостта на вярата и.

Веднъж в околностите на града тя срещнала управителя Олимврий, жесток гонител на християните. След дългия разговор с Марина, която не скрила, че вярва в Бога на християните, и че желае да се посвети на служението Нему, управителят се разгневил и заповядал на войниците си да хванат девойката и да я заведат в града.

Управителят започнал да увещава Марина, като я заплашвал с жестоки наказания, но Бог още повече я укрепявал във вярата. Разгневен от отказа й, управителят заповядал да бият Марина. След това приковали девойката на едно дърво и терзаели тялото й с железни остриета. Подкрепена от крепката Божия десница, Марина понесла търпеливо ужасните мъчения.

Накрая управителят решил да удави светата мъченица. Той заповядал да донесат грамадна каца с вода и в нея да хвърлят здраво свързаната девойка. Марина започнала да се моли от цялото си сърце и душа и едва свършила молитвата си веригите й се разкъсали и неизказана светлина я огряла. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен на Бога. След като видял, че е безсилен, управителят я осъдил на смърт.

Преди смъртта Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните идоли. След това се помолила за всички и в предсмъртния си час тя се удостоила да види самия Христос, който я призовал към вечния живот.

В народните вярвания Света Марина е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Казват, че тя посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, чиито сили се увеличават в деня на светицата.

В Странджа, Родопите и по поречието на р. Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

На този ден на жените е забранено да шият и бродират, дори не трябва да докосват конци, въжета и всичко, което прилича на змии, за да не ги срещат и да не бъдат ухапани от змия през лятото.

Вярва се, че Света Марина помага на младите момичета да се оженят, покровителства жените и родилките. Тя се грижи за успешното раждане, лекува безплодието и други женски болести, кожни и очни заболявания.

Св. Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

На Света Марина са подвластни и градушките.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement