Connect with us

България

Вечната Амбър: Кметът на Созопол обвинен за присвояване на над 2 млн.лв

Публикувана

на

Софийска градска прокуратура (СГП) е повдигнала обвинение на Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Като правна квалификация това представлява престъпление по чл.203 вр. чл. 202, ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване) Панайот Р. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност, поясняват от прокуратурата.

Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че по време отчасти на предния му и на настоящия му мандати, а именно – в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989 474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури, продължават от прокуратурата.

Престъпната деятелност на Панайот Рейзи се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени троително-монтажни работи (СМР). Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, допълват от обвинението.

Спрямо Панайот Р. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Рейзи е неотменно кмет на курортния град от 2007 г., когато е избран за кмет на Созопол, издигнат от местната коалиция ФАР, в която участват ССД на Стефан Софиянски, БДС-Радикали на Евгений Бакърджиев и Движение „Нашия град“. През 2011 година вече е избран още на първия тур – но като кандидат на ГЕРБ

В политиката е от 1999 г., когато става зам.-кмет на морската община, а в следващия местен мандат е и председател на общинския съвет.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни