Connect with us

България

По предварителни данни: Съкрушителна победа на Нинова с над 80%

Публикувана

на

БСП проведе преки избори за лидер за първи път в историята си. Основните опоненти бяха сегашният председател Корнелия Нинова и бившата й дясна ръка Кирил Добрев, с когото в момента са в тежък конфликт. По предварителни данни настоящият лидер печели съкрушително с над 80% от гласовете. Окончателните резултати трябва да станат ясни утре.

В Шумен от 609 гласа 509 са за Нинова. В Бургас резултатът й е два пъти по-голям от бюлетините за Добрев. Показателна е и обстановката в Ямболска област. Резултатите тям бяха съобщени от депутата Кристиян Вигенин, който е сред приближените на Нинова: Ямбол – К.Нинова 460, К.Добрев 34, В.Жаблянов 10, Кр.Янков 7; Тунджа – – К.Нинова 772, К.Добрев 24, В.Жаблянов 8, Кр.Янков 8; Болярово – К.Нинова 267, К.Добрев 4, Кр.Янков 1; Елхово – К.Нинова 280, К.Добрев 24, В.Жаблянов 4, Кр.Янков 4; Стралджа- К.Нинова 234, К.Добрев 18, В.Жаблянов 9, Кр.Янков 8. От данните излиза, че в региона Нинова е спечелила с над 90%.

В 15 часа падна една важна енигма за вота. Тогава партийната избирателна комисия отчете 45 435 гласували социалисти от общо 80 901 – 56,1% избирателна активност. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Така стана ясно, че важната граница е премината. Но със сигурност изчислението на активността ще бъде атакувано от вътрешната опозиция на Нинова. И то с основание, защото до последния момент не се знаеше колко точно социалисти са с право на глас. Активността, всъщност, е много ключов момент за вътрешните драми. Ако прагът от 50% не бе преминат, лидерският спор щеше да се пренесе на конгреса. На форума Нинова може и да няма мнозинство. Затова наред с основателните си възражения, опонентите на Нинова прибягнаха и до не много почтената тактика да призовават членовете да не гласуват.

Първоначално бяха издигнати цели 55 кандидати, но впоследствие едва петима от тях потвърдиха, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Жаблянов и Янков декларираха отказ преди няколко дни, но останаха в състезанието. Те призоваха партийците да не гласуват и така сътвориха парадокс – участници във вота апелират към избирателите за пасивност. Отказа се единствено Тодоров.

Нинова гласува в секция в столичния квартал Оборище. Веднага след това тя се сравни с атиняните, които отблъснали атаката на персийците и защитили демокрацията на същата дата преди през 490 г. пр н.е. „На днешния ден е била битката при Маратон. Тогава гърците побеждават персийците и спасяват гръцката демокрация. Един грък, Фидипид, бяга от Маратон до гората в Атина и съобщава, че на площада победата. И до днес в Олимпийските игри има маратонско бягане, а политиката е маратонско бягане – изисква постоянство и издръжливост. Ние, българските социалисти, в последните 4 години бяхме постоянни в битката с мафията“, обяви Нинова.

„Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Така, че хиляди, милиони да се гордеят с нея“, каза пък Кирил Добрев. „Прилича ми малко като в казармата, където получавах заповеди да копая от оградата до обед. В случая, ние гласуваме от сутринта, докато изберем председател. Надявам се всички социалисти да са във форма“, добави социалистът.

През изборния ден бяха подадени около 50 жалби. Причината – неотворени секции навреме, липсващи адреси на секции, както и промяна на адресите в последния момент. Възраженията бяха основно срещу агитация или други неуредици в полза на Нинова.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement