Connect with us

България

Пет случая на морбили в България. Има ли опасност от епидемия?

Публикувана

на

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всички случаи са от малки населени места край Гоце Делчев, коментира пред Нова тв специалистът.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

Новите заразени са деца и в момента  лежат в отделението на болницата в Гоце Делчев. И трите са от малки селища около града. Разболели са се и бебета на няколко месеца, но при тях изследванията са показали, че имат антитела, които явно са дадени от майката през плацентата, обясни още Кантарджиев. „Стискаме палци тези антитела от майката да предпазят децата и те да не се изприщят“, каза той.

По думите му са потвърдени пет случая на морбили, като най-много случаите са от област Благоевград. Проф. Кантарджиев призова всички лични лекари да си направят сметка на децата, които лекуват и да видят кои не са ваксинирани. Специалистът призова да се мобилизират здравните медиатори във всяка област от ромски произход, които са образовани. Това са хора, които правят връзка между местното население и властите.

Кантарджиев припомни, че 24 000 деца са се разболели през 2010 -2011г. и 24 деца са починали. Морбили е най-опасна за неваксинираните деца под 1 година.

Oще по темата: ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА МОРБИЛИ В СОФИЯ

Специалистът призова, ако някой има обрив или температура веднага да бъде приет в инфекциозно отделение, да не се пуска по трамваите и тролеите, да не се вкарва в други болнични отделения. Също така като превенция е добре  да се избягват деца с обрив. Най-опасно е за малките, които по медицински показатели не са имунизирани. Тези, които не са ваксинирани, а могат, нека го направят.  Според специалиста, не е опасно детето да бъде ваксинирано, ако е в контакт с болен и на по-късен етап да се изприщи.

По думите на Кантарджиев, инкубационният период на болестта трае до три седмици. Хората могат да разберат дали са ваксинираниот здравния си картон или в лаборатория, където да им се направи изследване.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни