Connect with us

България

Първи случай на морбили в София

Публикувана

на

Доказан случай за морбили в София. 37-годишна жена е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция.

„Държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини. Така се рискува здравето и на останалите. Ваксината е жива, заради което носи определени рискове, но именно заради това първата ваксина се поставя на 13-месечна възраст“, обясни той.

Проф. Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две – на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

„Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела“, изтъкна д-р Кантарджиев.

Три са починалите деца от морбили в съседна Македония.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни