Connect with us

Енергетика

Парното за софиянци е осигурено, „Булгаргаз“ и софийската топлофикация се разбраха за газа

Публикувана

на

Всички необходими количества природен газ за работата на „Топлофикация София“ ще бъдат осигурени. Вече е подписан договор между топлофикационното дружество и „Булгаргаз“.

Това стана ясно след среща между служебния енергиен министър Росен Христов и председателя на СОС Георги Георгиев.

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София, председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата. „Бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева – това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, което остана некомпенсирано“, категоричен беше Георгиев. „Компенсации са предвидени в закона за бюджета. Но той вече е гласуван. Нови компенсации в момента без действащ парламент няма как да предвидим и да осигурим“, отговори министърът на енергетиката Росен Христов.

 

След като през юли Столичният общински съвет реши ръководството на „Топлофикация София“ да търси частна фирма, която да инвестира в общинското дружество за изграждането на мощности за производство на ток, днес служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че и кабинетът се включва в търсенето. По думите му инвеститорът трябва да дойде от чужбина и от него се очаква да е „компания с международен опит и необходимите капитали, които да развият „Топлофикация София“. „Това, което ние правим като министерство, е да помогнем на общината да извърви този път, който те вече са стартирали. Министерството разполага с допълнителни ресурси, включително експерти в областта, включително финанси“, коментира Христов.

От думите му обаче стана ясно, че още не е избистрена концепцията как точно ще се случи включването на чуждата фирма към дейността на столичното дружество. Тя ще трябва да предложи вариант как да печели от направените вложения и в същото време да даде гаранции, че цената на парното ще остане поносима. Христов призна, че за момента не може да обяви и правната форма, по която инвеститорът ще вкара пари в общинската фирма. „Търсим оператор, дали ще го наречем концесионер, или ще е с договор за ремонт и експлоатация, различни са правните варианти“. Той обаче няколко пъти повтори, че на бъдещия партньор на „Топлофикация София“ няма да се предлага собственост или придобиването на активи на дружеството и че то трябва да остане публично- общинско или държавно.

По предложение на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, и с техните гласове, както и на БСП, Столичният общински съвет взе решение да се обяви конкурс за външен
Министърът даде да се разбере, че привличането на все още неизвестната фирма ще има за цел да спре трупането на дългове от страна на „Топлофикация София“. Надеждите са това да започне да се случва от следващия отоплителен сезон. „Този вече сме го изтървали, но поне от следващия сезон да нямаме проблемите, които имаме сега, или поне те да не са в такъв мащаб“, коментира Христов. Кметът на София Йорданка Фандъкова не взе категорична позиция по въпроса трябва ли „Топлофикация-София“ да остане собственост на Столична община или дружеството трябва да премине в ръцете на инвеститор.
Подписан е договор между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”, според който ще бъдат осигурени необходимите количества газ от 1 януари 2023 г. до края на годината. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. „От 7.00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството за бързата реакция. Това е първият голям резултат, който постигна междуведомствената работна група, в която участват представители и на всички политически сили в съвета, за оздравяването на „Топлофикация София“, каза Георгиев. Той допълни, че е подписано и споразумение за погасяване на половината от дълга на „Топлофикация” към БЕХ и „Булгаргаз” чрез прихващне на вземания към държавата за 680 млн. лева. И министърът на енергетиката, и шефът на СОС не можаха обаче да кажат колко точно дължи „Топлофикация София“ на държавата към момента.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни