Connect with us

България

НС наложи мораториум върху цената на парното и тока

Публикувана

на

Неочаквано Народното събрание одобри решение, с което наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, но получи подкрепата на новите управляващи. Това стана на фона на тежък спор по повод идеята на ПП да се създаде анкетна комисия, която да обсъди енергийната криза и предложения за справяне с нея.

Инициативата за мораториума изложи от парламентарната трибуна водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. На това бурно реагира Рамадан Аталай от ДПС, който директно определи идеята като „голяма глупост“ и посъветва бившите управляващи да не дават съвети на новите.

Оказа се обаче, че парламентарното мнозинство е напълно отворено към предложението. Тошко Йорданов – зам.-шефът на ИТН, който иначе е жесток критик на партията на Бойко Борисов, дори благодари за инициативата. „Има някои съмнения около това предложение, но понеже управляващите трябва да разсъждават практично и умно, а не да правят контра на опозицията постоянно, вие ще бъдете подкрепени за това предложение, и всъщност целият парламент, вероятно без ДПС, огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас“, обърна се Йорданов към депутатите от ГЕРБ-СДС. И се оказа прав – само от ДПС се противопоставиха.

В мотивите към предложението управляващите записаха, че случващото се в енергийния сектор е водеща обществена тема през последните месеци, особено след заявката на енергийния регулатор КЕВР за ново покачване на цените на тока. Народното събрание не бива да остава безучастно, смятат от ПП. И посочват, че една нарочна временна комисия би спомогнала за провеждането на експертна дискусия по темата, въз основа на която да се намери и подходящо решение.

От трибуната Атанас Михнев от новата формация изложи и други основания. „В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависимата допреди няколко месеца законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви интереси на корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, защото нямаме прокуратура“, започна Михнев.

Той обяви за политическо предложението на КЕВР за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. „В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнат цените на тока за гражданите. Не, държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока“, допълни той. А накрая се ангажира, че комисията ще каже „истината за цената на тока“.

От страна на ГЕРБ-СДС реагира бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която подхвана темата още с обсъждането на дневния ред на парламента. Петкова обяви, че инициативата на ПП ще наруши сериозно Закона за енергетиката и работата на независимия регулатор. „Парламентът няма правно основание да взима решения, свързани с цената на електроенергията“, посочи тя, макар че в предложението такова нещо не се съдържа.

Намеси се и съпартиецът й Делян Добрев, който отрече, че предложението за ръст на цената на тока в първия ден на новото правителство е насочено срещу ПП. „Ако бяхте прочели Закона за енергетиката, щяхте да разберете, че това е точният ден, в който регулаторът трябва да обяви на обществено обсъждане решението, което смята да вземе от 1 януари“, язвително се обърна Добрев към новите управници.

От ДПС , които обикновено застават на страната на бившите управляващи, показаха добронамереност към инициативата. „Да съставим комисията, да спрем с популизма, да престанем с атаките към институциите, защото, ако премахнете КЕВР, тогава, както каза премиерът, ще има още веднъж „Здравейте отново на всички“, но протестите ще бъдат пред Министерския съвет“, коментира не съвсем ясно депутатът от движението Рамадан Аталай.

Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че постоянната парламентарна комисия по енергетика ще бъде създадена най-рано след десетина дни, и е добре междувременно да се обсъдят политики за овладяване на цената на електроенергията. Като възможна мярка той открои временното въвеждане на диференцирана ставка на ДДС. Делян Добрев възрази, че това няма да реши по-големият проблем, а именно цените на тока за бизнеса.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни