Connect with us

Водещи новини

Парижките катакомби – един мрачен свят (Галерия)

Публикувана

на

Столицата на Франция е изпълнена с история и невероятни забележителности. Въпреки че Париж се счита за град на любовта, той крие едно зловещо място – Катакомбите. Парижките катакомби са включени в топ 10 на туристическите атракции в Париж. Вижте защо!

Парижките катакомби

Парижките катакомби представляват мрежа от тунели, канали, кариери и стари пещери, разположени на 20 метра под Париж. Те са построени през 18 век, но първоначалното им предназначение е било съвсем различно.

Самите костници съдържат останките на около 6 милиона души, което им дава репутацията на „най-голямото гробище в света“. Също биват наричани и „Империята на мъртвите“.

Обобщена история

Голяма част от Париж лежи върху залежи от варовик. От този камък са построени и много на брой сгради. Строителният материал се е добивал извън населените места, но изкопните работи били твърде хаотични, изкопавали се тунели до залежите, които съответно не са били картографирани. След като свършили тези залежи, хората изоставили тунелите (12 век).

С разрастването на Париж е започнало да се строи над тези тунели. Не след дълго започват да се случват големи пропадания на сгради (1774 г.).

В същото време гробищата в града не стигат, получава се претрупване на църковните гробища и се налага да се вземат спешни мерки. Тогава се решава всички кости на мъртвите да бъдат преместени в тези подземни тунели.

Самите катакомби се намират на 20 метра под земята.

Тяхната обща дължина достига 300 км., но днес за посещение е отворен участък от само 2 км.

Първоначално костите са били натрупвани в тунелите, но в последствие се нарежда да бъдат изградени стени с тях по специален ред. На всички места днес има табели, на които е указано чии са костите (ако са на известна личност), коя улица се намира над тях и кои сгради.

При нареждането на костите са се четели молитви за покой, както е по църковен канон.

Тази подредба се дължи на Луи Етиен Ерикар де Тури, глава на парижкия инспекторат от 1810 г.

Благодарение на него всички кости и черепи са подредени по начина, по който изглеждат днес. Създадена е зала с откритите под Париж минерали, друга, която показва деформирани скелети и още интересни експозиции.

Той добавя и специални монументални плочи и пасажи с предупреждения или поетични произведения. Един такъв предупредителен пасаж гласи: „Спри! Тук е империята на мъртъвците!“.

Свръхестествено

Разбира се, като всяко друго мрачно и изпълнено със смърт място, и това има своите свръхестествени случки. Хора твърдят, че са чували гласове, а други, че са виждали духове, които се разхождат из тъмните коридори на костницата.

Знаейки, че там долу се съхраняват костите на 6 милиона души, историите за духове и привидения звучат някак достоверно.

За посещение:

Важно е да се знае, че катакомбите не са дестинация за всеки. Ако страдате от клаустрофобия или сте твърде емоционални, това място може да не ви понесе. Заради увеличаващите се подземни води, на места е мокро и е хубаво да се обмисли подходящо облекло.

Вътре се влиза по групи и не може да има повече от 200 души едновременно. Обиколката е с продължителност 45 минути и няма тоалетни.

Под земята се слиза по 130 стъпала, а се изкачват 83, за да се излезе на улицата. Температурата е 14 градуса. Обиколката е неподходяща за хора със сърдечни и дихателни проблеми, за хора с нервни заболявания и малки деца.

Катакомбите са недостъпни за хора с намалена подвижност. Деца под 14 годишна възраст трябва да бъдат придружени от възрастен.

Всяко лице, което увреди или се опита да открадне кост ще бъде съдено според закона. Всички чанти се проверяват на изхода.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930