Connect with us

България

Oтново без ваксина: Още пет деца са приети в болница с морбили

Публикувана

на

Пет деца от Разлог са приети с морбили в Инфекциозното отделение на софийската болница „Света Анна“. Те са на възраст между 8 месеца и 3 години. Според д-р Петър Петров, завеждащ „Инфекциозно отделение“, децата са средно засегнати от болестта. Той допълни, че лечението ще продължи поне пет дена преди те да бъдат изписани.

Петров уточнява още, че децата не са били ваксинирани. В сряда и четвъртък през седмицата дребна шарка беше установена и при четири деца от Благоевград и 37-годишна жена от София. От Министерството на здравеопазването казват, че други 12 деца са със симптоми на морбили. Те са били в контакт с вече хоспитализираните случаи.

Оттам отново призовават личните лекари за повишено внимание за симптоми на дребна шарка. Тя започва с висока температура, възпаление на гърлото и характерен обрив. Рискът от заболяване при имунизираните срещу морбили е значително по-малък. При тях и самата болест протича чувствително по-леко.

За последно епидемични взривове на морбили в България е имало през 2017-а. Тогава вследствие на пътувания до засегнати държави огнища избухнаха в Пловдив, Пазарджик и Монтана. Тогава бяха установени 165 заболели, предимно от ромски произход и предимно неимунизирани. Стигна се и до смъртен случай, след като 10-месечно бебе от пловдивския квартал „Столипиново“ почина от шарка.

През 2018-а в страната са регистрирани 13 случая на морбили, предимно при чужди граждани и при такива, които са пътували в страни с епидемии от заболяването.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни