Connect with us

България

Откритата у нас картина на Полък е била в колекцията на диктатора Чаушеску

Публикувана

на

Откритата в България картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е била част от личната колекция на румънския диктатор Николае Чаушеску, съобщава БНТ, като се позовава на запознати с разследването източници.

Тя беше намерена в София при операция на ГДБОП и гръцката служба за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Операцията срещу трафика на културни ценности е била проведена както у нас, така и на територията на Атина и остров Крит и са били задържани двама гръцки и един български гражданин.

На гърба на картината има печат на румънски език и именно той е показал, че става въпрос за произведение на изкуството от личната колекция на покойния диктатор (1918-1989), управлявал северната ни съседка до падането на комунистическия режим пред 1989 г.

Също там е открито и посвещение на холивудска актриса, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

„На гърба на картината е имало посвещение и по-точно надпис, горе вляво, на английски език, който казва: Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г. и подпис“, посочи Петрова.

По това време Бекол е новоизгравяща американска актриса и модел, известна с характерния си глас.

Разследването за откритата картина у нас първоначално е водено за вещно укривателство, а впоследствие събраните данни са пратени по компетентност до СГП, тъй като е възможно да става въпрос за движима културна ценност.

„До момента разследването е водено около това, че в България се организирана евентуална незаконна продажба на тази картина. В хода на действията тя е иззета. Съхранява се при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за Джаксън Полък от периода 1945-1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не решителен елемент“, поясни Петрова.

Тази сутрин главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че до момента експертизите сочат, че става въпрос за оригинал.

Картината беше предадена на специалисти от Националната художествена галери, чиято експертиза е показала, че става въпрос за оригинална некатегоризирана творба на Джаксън Полък от 1949 г. Цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 млн. евро.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полак. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти, обаче, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба – нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни